Glavna skupština Plive odobrila dividendu od 12 kuna po dionici

IAKO se spekuliralo da će predsjednik Uprave Plive Željko Čović na današnjoj Glavnoj skupštini biti smijenjen, ona je protekla u rutinskom tonu. Tek je nekoliko nezadovoljnih malih dioničara izrazilo nezadovoljstvo. Odobrena je isplata umanjene dividende u iznosu od 12 kuna po dionici.

Obraćajući se sudionicima Glavne skupštine Čović je rekao da je dividenda od 12 kuna manja  nego proteklih godina, te je podsjetio da je od 1996. godine Pliva dioničarima kroz dividendu te kupnju i povlačenje vlastitih dionica isplatila ukupno 464 milijuna dolara.

Čović je najavio da će Pliva do kraja godine prodati ostatak proprietary poslovanja u SAD-u, a dobivenim novcem umanjit će se negativni utjecaj koji je imala prodaja Sancture na poslovanje kompanije.

Cilj Uprave Plive je, kazao je Čović, da kompanija samo od prodaje generičkih lijekova dostigne promet od jedne milijarde dolara. Govoreći o poslovanju u 2004. godini, Čović je istaknuo da je ono bilo pod snažnim nepovoljnim utjecajima kao što su pritisci na snižavanje cijena lijekova na svim važnijim Plivinim tržištima, negativna tečajna kretanja kune u odnosu na dolar te smanjeni prihodi od prodaje rojaliteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupština je prihvatila izvještaj Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja društva u 2004, dala razrješnicu članovima Uprave i Nadzornog odbora, a donesena je i odluka o upotrebi zadržane dobiti. Prema toj odluci, dioničarima će se iz neraspoređene zadržane dobiti iz ranijih godina isplatiti dividenda od 12 kuna po dionici.

Utvrđeno je i ovlaštenje za kupovinu vlastitih dionica društva, do iznosa 10 posto temeljnog kapitala.

Tijekom Skupštine nekoliko malih dioničara izrazilo je nezadovoljstvo Čovićevim izlaganjem. Negodovali su što Čović nije pojasnio pad cijena Plivinih dionica, što, kako smatraju, pokazje da se farmaceutska kompanija nalazi u nezavidnom položaju.

Pliva je poslovnu 2004. godinu završila s neto dobiti od 129,3 milijuna dolara, što je za 12 posto manje u odnosu na 2003. godinu.  Dobit po dionici bila je 44,68 kuna, što je 21 posto manje nego godinu ranije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara