Glavni Bayrouov saveznik prešao Sarkozyju

TRI TJEDNA pred prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, kampanja centrističkog političara Francoisa Bayroua doživjela je težak udarac kada je Gilles de Robien, ministar obrazovanja i jedini član Bayrouve stranke UDF u vladi, prešao na stranu desničarskog kandidata Nicolasa Sarkozyja.

De Robien, koji je vodio  Bayrouvu kampanju na izborima 2002. godine, tvrdi da od svog stranačkog druga nije uspio saznati "da li će on Francusku voditi ulijevo ili udesno". te je stoga odlučio podržati desničarskog kandidata i svog bivšeg ministarskog kolegu Sarkozyja, koji je mjesto ministra unutarnjih poslova prošli tjedan napustio kako bi se posvetio kampanji.

Bayrouu ova vijest dolazi nakon što su ankete počele pokazivati stagnaciju, pa i pad podrške među francuskim biračima. Sve donedavno je Bayrou s vješto njegovanim imidžem umjerenjaka i oličenja zdravoseljačkih francuskih vrijednosti otimao glasove i Sarkozyju i socijalističkoj kandidatkinji Segolene Royal. Pojavile su se čak špekulacije da bi mogao izbiti na drugo mjesto ispred Royal, odnosno suprotstaviti se Sarkozyju u drugom krugu.

To je Sarkozyja predstavljalo noćnu moru, jer su ankete u tom slučaju pokazivale kako bi Bayrou, koristeći glasove ljevice, pobijedio. S druge strane, ukoliko bi u drugi krug ušli Sarkozy i Royal, bivši ministar bi pobijedio socijalističku kandidatkinju.

Royal, čija je kampanja dosada, po ocjeni većine promatrača, bila traljavo vođene i bitno podbacila po pitanju osiguranja podrške birača, nastoji promijeniti strategiju. Tako je odnedavno predložila da svaka francuska obitelj mora u kući držati francusku trobojnicu, kao i da stranke - uključujući i njenu - na svojim skupovima moraju izvoditi "Marseljezu". Takvi prijedlozi su užasnuli tradicionalno internacionalistički raspoložene ljevičare koji je podržavaju, a koji smatraju kako Royal njima pokušava oduzeti glasove koji tradicionalno pripadaju ne samo Sarkozyjevoj desnici, nego i ekstremnoj desnici čije je oličenje Jean Marie Le Pen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarkozy je, pak, danas žestoko napao monetarnu politiku Europske centralne banke držeći da je porast vrijednosti eura teško pogodio upravo francusko gospodarstvo.

Anketa koju je sprovela agencija Ipsos SA tvrdi da Sarkozy trenutno uživa podršku 32 % birača, Royal ima 24 %, Bayrou 18,5 %, a Le Pen 12 %.

Ukoliko Sarkozy i Royal uđu u drugi krug, Sarkozy će Royal tući s 54 prema 46 %.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara