Glavni odbor: HSS mora osigurati vodeću ulogu u koalicijskom upravljanju

GLAVNI odbor HSS-a podržao je danas nakanu stranke da na parlamentarne izbore ide samostalno, kao i njenu ambiciju da na izborima osigura ključnu i vodeću ulogu u koalicijskom upravljanju Hrvatskom.

Izbori će se, drži predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, vjerojatno održati na jesen, sredinom studenoga. Ako se članice koalicije dogovore drugačije, moguća je promjena, no za sada ostajemo kod utvrđenog, a to je sredina studenoga, rekao je Tomčić, koji osobno drži da termin ne bi trebalo mijenjati jer ga smatra povoljnim i u pogledu ispunjenja obveza koje Hrvatska ima prema EU.

Pomicanje roka izbora moglo bi destimulirati dijelove državne uprave, pa i Hrvatski Sabor, smatra predsjednik HSS-a. On misli da je puno povoljnije ljeto iskoristi za ispunjenje zadaća, te u ovoj godini održati izbore, konstituirati Sabor, izabrati Vladu.

I Europskoj komisiji, koja će na proljeće razmatrati hrvatski zahtjev, i onima koji će nas ocjenjivati, treba određeno vrijeme da vide jesu li novi saziv Sabora i nova vlada kooperativni prema EU kao i sadašnji, rekao je Tomčić.

Glavni odbor je suglasan da stranka samostalno ide na izbore, da se s mogućim partnerima nakon izbora traži suglasje oko glavnih načela iz stranačkog Programa, a ako toga ne bude, da djeluje u oporbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pregovore o formiranju koalicijske vlasti može se ići sa svima, osim s krajnje lijevim i krajnje desnim strankama, ali uz jasan uvjet programske kompatibilnosti, istaknuo je Tomčić.

HSS-ov Glavni odbor podržao je ustrojavanje izbornih stožera.

Ključni, Izborni stožer HSS-a, koji će upravljati svim izbornim i predizbornim aktivnostima, vodit će Tomčić, a na čelu Operativnog stožera, koji će dnevno pratiti stranačke aktivnosti, bit će predsjednik Stručnog vijeća Petar Čavlović.

Potvrđeno je i 12 predsjednika izbornih stožera po izbornim jedinicama, te odobreni kriteriji za sastavljanje izbornih lista.

"HSS u miru može nastaviti pripreme za izbore. Vjerujem da će oni biti sredinom studenoga i da šala o 30 posto neće biti daleko od istine", kazao je Tomčić, koji je taj postotak spomenuo govoreći o učinku kampanje na izborni rezultat.

Ne misli, kaže, da je u kampanji moguće udvostručiti rejting stranke. "Ali ako je, primjerice, 30 posto, moguće ga je popraviti ili smanjit za pet-šest posto. Neka novinari ovo shvate kao ilustraciju, ali težit ćemo tome", poručio je Tomčić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara