Globalizacija na djelu: Skompali se McCain, Milo i ruski oligarsi

Globalizacija na djelu: Skompali se McCain, Milo i ruski oligarsi

JOHN MCCAIN, američki predsjednički kandidat, se preko zajedničkih interesa u Crnoj Gori povezao s ruskim oligarsima, piše američki časopis Nation, a prenosi Deutsche Welle.

Nation navodi kako je Rick Davis, menadžer McCainove predsjedničke kampanje dobio od crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića nekoliko milijuna dolara kako bi njegova lobistička tvrtka "Davis Manafort" pomogla kampanju za nezavisnost Crne Gore 2006. godine. Precizni detalji su do danas ostali nepoznati.

List međutim dodaje da su visoki crnogorski dužnosnici priopćili američkim diplomatima kako je Davisa zapravo angažirao "ruski poduzetnik koji je dobro povezan s Kremljom i koji djeluje u Crnoj Gori".

U vrijeme pobjede crnogorskih zagovornika nezavisnosti, republikanski senator John McCain je u Crnoj Gori slavio svoj rođendan, a nedaleko od njegove jahte kod Kotora bila je još jedna, mnogo veća, a čiji je vlasnik njegov partner Olega Deripaska, podsjeća Nation.

Crnogorska nezavisnost je, kako prenosi Deutsche Welle, značila oslobađanje Podgorice od utjecaja Beograda te otvaranje za strane, odnosno ruske investicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crna Gora je praktički ruska kolonija. Rubljama su kupljene nekretnine i poslovi u mladoj državi" u lipnju je napisao Denis MacShane, bivši britanski ministar za Europu, navodi Nation.

McCain ne samo što je sa svojim lobističkim stožerom povezao Deripasku i Milu Đukanovića, već je i 2005. godine isposlovao da ruski magnat dobije vizu za SAD, nakon što je Deripaski ulazak u tu zemlju bio zabranjen od 1998. zbog niza optužbi za poslovne prijevare, piše Nation.

Američki list na temelju svega zaključuje kako McCainovu netrpeljivost prema Rusiji - zbog koje ga mnogi optužuju kao "jastreba" koji priželjkuje novi hladni rat - valja promatrati s dosta rezerve.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara