Globalni prosvjedi protiv rata u Iraku 15. veljače

Okupljanje milijuna prosvjednika koji će se zalagati za mir u Iraku obilježit će predstojeću subotu diljem svijeta, a organizatori vjeruju da bi to mogao biti najveći antiratni prosvjed u svijetu.

Od Antarktika do Rejkjavika očekuje se okupljanje ljudi iz svih društvenih slojeva i etničkih skupina u više od 350 gradova. U Londonu se očekuje najmanje 500.000 prosvjednika. Britanski organizatori smatraju da će to biti velik udarac militaristički nastrojenom britanskom premijeru Tonyu Blairu, najodanijem savezniku američkog predsjednika Georgea Busha i njegovoj ratnoj kampanji.

I u glavnome talijanskom gradu očekuje se okupljanje više od 500.000 ljudi. Ondje će se okupiti pripadnici različitih stranaka, skupine koje se bore protiv globalizacije te obični građani.

Prosvjedi se planiraju u ruskim, australskim i američkim gradovima. U mirnom prosvjedu ulicama San Francisca organizatori očekuju više od 100.000 ljudi.

U Južnoafričkoj republici, gdje su predsjednik Thabo Mbeki i bivši predsjednik Nelson Mandela održali govore u kojima se oštro protive napadu na Irak također je planirano niz prosvjeda. U Dublinu organizatori očekuju okupljanje oko 20.000 prosvjednika, a čak i u tradicionalno neutralnoj Švicarskoj planirani su prosvjedi koji će se održati pod sloganom ´Ne ratu u Iraku - Ne krv za naftu.´

Globalnim prosvjedima protiv rata u Iraku pridružit će se i hrvatski mirovni aktivisti. Tridesetak udruga okupljenih u građansku inicijativu ´Dosta je ratova´ za subotu je najavilo mirne antiratne prosvjede u Zagrebu, Osijeku, Puli, Splitu, Zadru, Vukovaru i Šibeniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara