Globalno zagrijavanje otvara novi pomorski put

Globalno zagrijavanje za većinu predstavlja veliku prijetnju okolišu, no drugi u tom fenomenu vide izvanrednu poslovnu priliku otvaranje nove pomorske linije između Rusije i Kanade.

Izaslanstvo kanadskog gradića Churchilla, u Hudsonovom zaljevu, otputovalo je u rusku luku Murmansk, na Barentsovom moru, kako bi predstavilo svoj prijedlog otvaranja redovite pomorske linije između dva mjesta preko Arktika, što bi omogućilo izvoz ruske nafte na američki Srednji zapad.

Churchill je dostupan brodovima tek nekoliko mjeseci, od srpnja do studenog, kada popusti led, no razdoblje plovidbe se globalnim zagrijavanjem i otapanjem leda sve više produljuje. Stručnjaci predviđaju da će se u narednih 50 godina razdoblje plovidbe u tom području znakovito produljiti.

"Potencijal povećanja trgovinske razmjene između Sjeverne Amerike i Rusije je golem", izjavio je Mike Ogborn, dužnosnik Churchilla, luke koja trenutno služi samo za izvoz žitarica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova bi linija za 2.000 kilometara smanjila razdaljinu između sjevera Rusije i središta američkog kontinenta, uštedjevši brodovima put pomorskim kanalom St. Lawrence do Gornjeg jezera i jezera Michigan.

Gradska uprava planira produbiti i proširiti luku u Churchillu kako bi u nju mogli pristajati veliki brodovi i obnoviti i ojačati željezničku prugu prema Winnipegu i dalje prema SAD-u.

(Hina) xvk ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara