Globalno zatopljavanje djeluje na biljke i životinje

Dva američka profesora, biolog i ekonomist, uspjeli su pružiti do sada najsnažniji statistički dokaz da globalno zatopljavanje djeluje na biljni i životinjski svijet.

Prema njihovom izvješću različite biljne i životinjske vrste na globalno zatopljavanje reagiraju pomjerajući se prema sjeveru ili naviše u potrazi za hladnijim područjima, ili se razmnožavaju ranije u proljeće.

Autori izvješća profesor Camille Parmesan, biolog sa Sveučilišta Texas u Austinu, i Gary Yohe, ekonomist sa Sveučilišta Wesleyan iz Connecticuta, proveli su široku globalnu statističku analizu ponašanja velikog broja biljnih i životinjskih vrsta u Sjevernoj Americi i Europi.

Proučavajući podatke prikupljane 45 godina utvrdili su da su vrste poput ptica, leptira i alpskih trava pomjerile svoja staništa prema sjeveru prosječno 6,1 kilometar u deset godina ili prema višim predjelima 6,1 metar po desetljeću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druge vrste su prilagodile svoje ponašanje reagirajući na povećanje temperatura. Ptice selice, amfibije i druge životinje razmnožavaju se ranije u proljeće, a biljke cvatu ranije. Ukupno je globalno zatopljavanje odgovorno za pomicanje razmnožavanja ranije u proljeće kod 677 vrsta koje su proučavali, pokazala je studija Parmesana i Yohea.

Globalno zatopljavanje samo je lagano podiglo temperaturu za oko jedan stupanj, ali to zatopljavanje navelo je životinje i biljke koje su osjetljive na temperature da se pokrenu prema hladnijim predjelima bilo na sjever ili na više nadmorske visine.

Studija je utvrdila da nisu sve vrste promijenile način života zbog klimatskih promjena, niti su promjene do sada imale dramatičan učinak. Neke vrste su, ipak, poput zlatne žabe iz Costa Rice iščezle, kako se vjeruje, upravo zahvaljujući globalnom zatopljavanju.

Parmesan i Yohe sudjelovali su u izradi trećeg izvješća ´Klimatske promjene 2001.´ Međuvladine skupine za klimatske promjene (IPCC). IPCC je uspostavila Svjetska meteorološka organizacija i UN-ov Program za okoliš, kako bi procijenio znanstvene, tehničke i socioekonomske informacije važne za razumijevanje klimatskih promjena i njihovih mogućih posljedica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara