GM i Saab koristili mrtva tijela u testovima sigurnosti

GENERAL MOTORS i Saab godinama su se u svojim testovima sigurnosti automobila, umjesto uobičajenim lutkama, koristili mrtvim ljudskim tijelima.

Švedski stručnjak za sigurnost u automobilima Claes Tingvall je za domaći list Expressen otkrio kako su ljudi sami donirali svoja tijela za potrebe tih testova.

Također dodaje kako su trupla bila bolja za takve eksperimente, jer su ozljede bile vjerodostojnije pa se na taj način sigurnost automobila mogla prilagoditi budućim vozačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trupla služe kako bi se vidjelo kolika je snaga potrebna da se slomi rebro ili razore unutarnji organi, napominje Tingval, te nastavlja kako su takvi testovi pridonijeli zaštiti čovjekovih nogu u nesrećama, jer pokazuju koliko treba za pucanje ligamenta ili zgloba na nozi.

No, u švedskom Saabu, te njenoj američkoj očinskoj kompaniji, General Motorsu ne priznaju izričito korištenje ljudskih tijela, ali dodaju kako u svojim sigurnosnim ispitivanjima koriste "npr. kompjutere, ali i ostale metode kojima bi se došlo do povoljnog rezultata".

A.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara