Godišnja skupština Društva hrvatskih književnika

Društvo hrvatskih književnika održalo je danas u Zagrebu redovitu godišnju skupštinu na kojoj su njegovi članovi raspravljali o dosadašnjem radu, dodijelili godišnju nagradu "Tin Ujević" i primili 28 novih članova, te saslušali izlaganja nekih članova, od kojih je izlaganje Hrvoja Hitreca o zadaćama Društva u brizi za jezik naišlo na opće odobravanje.

Hitrec je rekao da bi jedna od važnijih zadaća Društva hrvatskih književnika (DHK) trebala biti briga za hrvatski jezik. Književnici se moraju uključiti u tu borbu jer smo svjedoci da u medijima vlada totalni kaos što se tiče uporabe jezika, istaknuo je.

Posebice se zauzeo za jedinstven hrvatski standardizirani suvremeni pravopis, ističući kako je Hrvatska jedna od zemalja koja, nažalost, nema uređen i standardiziran pravopis. Prema takvoj jezičnoj situaciji, čini se da bi trebalo ponovno pisati Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga jezika, a već je prošlo 15-ak godina otkako imamo samostalnu državu, rekao je Hitrec.

Istaknuo je kako je prijeko potrebno uvesti pravopis u hrvatsko školstvo, što su članovi Društva svesrdno poduprli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Godišnju nagradu "Tin Ujević" za razdoblje od 15. svibnja prošle godine do 15. svibnja ove godine Povjerenstvo za nagradu dodijelilo je Alojzu Majetiću za zbirku "Odmicanje pučine" u nakladi Društva hrvatskih književnika. Ugledni hrvatski književnik izabran je danas i za člana Upravnog odbora, na mjesto na koje je krajem prošle godine Jakša Fiamengo dao ostavku.

Na današnjoj je skupštini primljeno 28 novih članova Društva.

Predsjednici nekih ogranaka podnijeli su izvješća o njihovu radu. Društvo sada ima 529 članova.

(Hina) xat yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara