Godišnjicu smrti Slobodana Miloševića obilježavaju samo socijalisti

Godišnjicu smrti Slobodana Miloševića obilježavaju samo socijalisti

PRIJE točno godinu dana bivši jugoslavenski predsjednik i haški optuženik Slobodan Milošević umro je od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala, gdje mu je suđeno za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i Hrvatskoj te genocid u Bosni i Hercegovini.

Kako javljaju srbijanski mediji, na godišnjicu smrti na Miloševićev grob u Požarevcu cvijeće će položiti samo članovi njegove Socijalističke stranke i udruženje "Sloboda", dok je u Beogradu najavljen skup.

Milošević je preminuo 11. ožujka, a nizozemski tužitelji su zaključili kako je umro od srčanog udara. Iako je bio špekulacija da je otrovan uzimanjem velikih doza lijekova, toksikološke studije pokazale su kako ne postoje tragovi otrova koji bi mogli izazvati srčani udar.

U 32 točke optužnica je teretila Miloševića za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija te povrede ratnih prava i običaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako srpske vlasti nisu dozvolile da obitelj Miloševića pokopa u Beogradu uz državne počasti, uski krug prijatelja i suradnika iz Socijalističke partije sahranio ga je u dvorištu obiteljske kuće u Požarevcu, što je, kako su tvrdili, bila Miloševićeva želja. Sahrani nisu sudjelovali ni najuži članovi obitelji iz sigurnosnih razloga.

Tako se na sahrani nije pojavila niti Miloševićeva supruga Mirjana koja od 2003. godine živi u Moskvi, gdje boravi od kada je protiv nje pokrenut sudski postupak za zloupotrebu službenog položaja te je za njom raspisana tjeralica.

Sin Marko u Moskvu je pobjegao još 2000. nakon Miloševićeva poraza na izborima za predsjednika Jugoslavije. Kćer Marija koja živi u Crnoj Gori tražila je da se njen otac pokopa u toj zemlji. Ta joj se želja nije ostvarila jer je sahranu iz Moskve organizirala Mirjana Milošević, koja je, kako se pisalo, čak sastavila listu osoba koje su se pojavile u Požarevcu.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara