Google i satelit GeoEye vide previše?

Google i satelit GeoEye vide previše?

ONO što su mnogi smatrali pretjeranim, ostvarilo se. Naime, Google sada slika svaki detalj iz vojno kontroliranog satelita s kamerom najveće rezolucije.

GeoEye vidi i kobasice na roštilju

Snimanje svega što se nađe na putu satelitu GeoEye-1 započelo je u utorak 7. listopada u podne na njegovom proputovanju sa sjevernog na južni pol. Prve fotografije osnovnih dimenzija 41 centimetar snimljene su s visine od 680 kilometara pri brzini od 27.000 kilometara na sat. Fotografije veličine 41 centimetara toliko su kvalitetne da je moguće vrlo jasno uvećati sadržaj vašeg tanjura na nedjeljnom roštilju.

Igračka za 502 milijuna dolara

Iako satelit ima veliku naljepnicu Googlea, on nije u njihovom vlasništvu, već je prvenstveno namijenjen za korištenje od strane Nacionalne agencije za istraživanje zemlje, odnosno vladu SAD-a. Točno, vladu SAD-a koja pomoću ovakvog satelita vidi gotovo sve, osim naravno, bitnih stvari poput rješenja ekonomske krize. Satelit je financiran dijelom od strane Googlea, dok je drugi ulagač satelita vrijednog 502 milijuna dolara NGA (National Geospatial - Intelligence Agency).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mark Brender, čelnik marketinga i komunikacije pri GeoEye-u smatra kako je ovaj satelit sasvim suprotna špijunskom, ali zašto? "Špijuni ne stavljaju podatke na internet i ne prodaju fotografije kao mi" - ma pametno. Brender je nadodao: "Mi samo promatramo Zemlju (ne i ljude), i možemo prodavati fotografije korisnicima diljem svijeta koji se bave izmjerama i promatranjem Zemljine površine".

1970. godine špijunirani Rusi, a 2008.?

Ako je davne 1970. godine vojska SAD-a koristila špijunski satelit s kojim su mogli pročitati tekst u novinama Rusa koji se nalazio na Crvenom trgu, nije potrebno maštati koje su mogućnosti satelite nastalog 38 godina poslije. Fotografije maksimalne rezolucije od 43 centimetra koristit će samo NGA, dok će Google nuditi korisnicima fotografije smanjene rezolucije (50 centimetara), tako je odredila vlada.

Rezolucija od 43 centimetra označava blizinu s koje satelit "gleda". Primjerice, satelit će maksimalno vidjeti slike iz udaljenosti 43 centimetra što je jednako vašem promatranju nekog predmeta s te udaljenosti. GeoEye-1 lansiran je 6. rujna ove godine iz zračne baze Vanderberg u Kaliforniji, dok se za 2012. godina planira lansiranje satelite GeoEye-2 s maksimalnom rezolucijom od 25 centimetara što za Google ne znači ništa zbog vladine zabrane.

V.M.
Foto: geoeye.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara