Goran Granić: Očekuju se jasne poruke što Sveti Otac želi od Hrvatske

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić izjavio je danas u osječkoj Zračnoj luci "Klisi" kako u tijeku današnjeg posjeta pape Ivana Pavla II. Osijeku očekuje vrlo jasne poruke što Sveti Otac očekuje od Hrvatske.

Ako se prati njegov posjet i izbor tema, onda će vjerojatno govoriti o posljedicama rata i izgradnji Hrvatske kao višeetničke, viševjerske i demokratske zemlje, izjavio je Granić novinarima uoči dolaska Svetog Oca u zračnu luku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar vanjskih poslova Tonino Picula rekao je novinarima kako Sveti Otac nije samo glasnogovornik mira i suradnje, nego da njegov ovogodišnji posjet, za razliku od dosadašnjih, ima i dodatnu dimenziju jer je Papa i promicatelj hrvatske budućnosti u EU. "Očekujemo da ta dimenzija bude naglašena ne samo danas nego i u njegovim budućim nastupima, a mi ćemo nastojati svojom politikom i njezinim rezultatima opravdati tu Papinu potporu", kazao je Picula.

Zamoljen da komentira nedavnu izjavu zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića kako su odnosi države i Crkve formalno korektni, ali da provedba nekih dijelova ugovora Hrvatske i Svet Stolice kasne, Granić je rekao kako postoje teškoće u povratu imovine građanima i ustanovama te da je tu potrebno puno više učiniti. "Nadam se da je došlo vrijeme da se to pitanje zaključi u što kraćem roku na dobrobit i građana, i Crkve. Ne mislim da bi itko u Hrvatskoj trebao biti u povlaštenu položaju i u tome nastojim biti dosljedan", istaknuo je Granić.

Podsjetio je da je Hrvatska donijela Zakon o vjerskim zajednicama te da je stoga u krugu europskih zemalja koje su na najbolji način riješile to pitanje. "Osim s Katoličkom potpisali smo ugovor s Pravoslavnom crkvom, a među četiri smo europske zemlje koje su riješile odnose s islamskom zajednicom. U pripremi su ugovori s reformatorskim crkvama i u tome smo pitanju općenito učinili bitan iskorak", ocijenio je Granić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara