Gordan Matković novi gradonačelnik Osijeka

NAKON polugodišnje krize, osječka politička sapunica oko slaganja gradske vlasti dobila je svoj epilog, javlja đakovački Novi radio.

Dogovoreno je kako će novi gradonačelnik Osijeka biti predsjednik gradskog HSP-a Gordan Matković, dok će šef HSP-a Anto Đapić preuzeti funkciju predsjednika osječkoga Gradskoga vijeća

Na konferenciji za novinare Đapić je kazao kako svoju legitimnu gradonačelničku ambiciju neće pretpostaviti općim interesima grada i HSP-a te će se "u HSP-u brzo riješiti problem ako on osobno nekome od koalicijskih partnera bude prepreka za sastavljanje vlasti."

Također je kazao kako nije želio preuzeti ni najmanji rizik da "izborni gubitnici, HDSSB i HDZ, izbornim inženjeringom, izigraju volju birača". Pozvao je svoje birače da shvate njegov potez, ponovivši kako je motiviran isključivo širim interesima grada i stranke.

Osijek više nije grad slučaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici SDP-a i HNS-a trebali bi dobiti dogradonačelničke fotelje. Čelnik osječkih HNS-ovaca Ivan Vrdoljak najgorljivije je zahtijevao Đapićevo odustajanje od gradonačelničkog mjesta. Dodao je kako će stranački pregovarački timovi u idućih desetak dana definirati pojedinosti sporazuma, među ostalim i sastav novog Poglavarstva te gradske projekte, koji će se potpisati prije konstituirajuće sjednice Gradskoga vijeća.

Podjela pozicija u izvršnoj vlasti, međutim, tek slijedi, a predsjednica osječkoga SDP-a Biljana Borzan zasad ne otkriva detalje. Istaknula je da je osnovni motiv SDP-a, zbog kojeg su se odlučili odazvati razgovorima s HSP-om, to što su željeli da grad napokon profunkcionira i prestane biti grad slučaj.

Predstavnike novoformirane osječke vlasti gradskoj riznici čeka oko 600 milijuna kuna koje treba utrošiti u narednih godinu dana.

I.K./Novi radio
Foto: Nacional

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara