Gordon Brown predlaže osnivanje europskog fonda za pomoć malim poduzetnicima

BRITANSKI premijer Gordon Brown na summitu u Parizu, kojeg je Nicolas Sarkozy sazvao zbog rastuće financijske krize, zatražit će osnivanje europskog fonda od 12 milijardi funti (oko 15 milijardi eura) za pomoć malim poduzetnicima.

Brown smatra da bi fond omogućio malim poduzetnicima u Europskoj uniji da odmah dobiju novac koji im je potreban kako bi nastavili zapošljavati osoblje i pružati potrebne usluge. No, to samo po sebi neće biti dovoljno. "Uz akcije koje poduzimamo na nacionalnim razinama, potrebne su i globalne akcije koje će ponuditi rješenja u pogledu nafte i financijske krize", poručio je Brown iz svoje rezidencije u Downing Streetu uoči puta u Pariz.

Čelnici četiri najmoćnije europske zemlje iz G8, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije, danas su se sastali u Parizu kako bi dogovorili zajedničku strategiju prema međunarodnoj financijskoj krizi.

Sarkozy je ugostio njemačku kancelarku Angelu Merkel, talijanskog premijera Silvija Berlusconija i britanskog premijera Gordona Browna. Njemačka kancelarka kaže da je vrlo zadovoljna ovim mini summitom, te naglašava da oni koji su izazvali krizu moraju za to i odgovarati.

"U ovom teškom razdoblju europske zemlje moraju preuzeti odgovornost, ali oni koji su izazvali krizu moraju odgovarati za nastalu štetu", kazala je Merkel i objasnila kako će na summitu razgovarati o mjerama prevencije. Na sastanku sudjeluju i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, čelnik Eurogrupe.

J.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara