Gori od Grčke: Glavni grad Pennsylvanije proglasio bankrot i otišao u stečaj

Gori od Grčke: Glavni grad Pennsylvanije proglasio bankrot i otišao u stečaj

Foto: tripadvisor.com

GRAD Harrisburg, glavni grad Pennsylvanije, u srijedu je zatražio proglašenje stečaja. Odluku je donijelo gradsko vijeće tijesnom većinom od četiri naprama tri, a pristaše ovog rješenja smatraju kako je to jedina alternativa državnom preuzimanju koje bi grad prisililo na rasprodaju najlukrativnije imovine iz koje bi se naplatili kreditori s Wall Streeta.

Proglašavanju bankrota se žestoko usprotivila gradonačelnica Linda Thompson koja misli kako će to zauvijek ostaviti pečat srama na gradu od 49.000 stanovnika, a novo posuđivanje novca za gradske projekte učiniti mnogo težim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thompson je odbila potpisati zahtjev, te je proglašavanje bankrota nazvala ilegalnim, unatoč tome što su ga potpisali članovi gradskog vijeća. Vijeće je prethodno dvaput odbilo plan o državnom preuzimanju, smatrajući kako bi to samo nakratko ublažilo fiskalne probleme, ali bi oni u budućnosti postali mnogo gori. "Morali bi prodati svu imovinu iz koje dobivamo naviše prihoda A bez te imovine imali bi strukturalni bankrot, i opet bi bili u istoj situaciji za dvije tri godine", kazao je član vijeća Brad Koplinski.

Grad Harrisburg trenutno duguje 300 milijuna dolara, ali nije jedini američki grad koji grca u dugovima. Financijski analitičari su prošle godine najavili bankrote mnogih gradova s problemima, ali se malen broj njih odlučio na tako rezolutan korak. Dosad su to učinili kalifornijski Orange County, zbog gubitaka od milijardu dolara u investicijama, grad Vallejo, također u Kaliforniji, i Central Falls u državi Rhode Island.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara