Gotovina danas prvi put pred haškim sudom, Del Ponte neće nazočiti

Gotovina danas prvi put pred haškim sudom, Del Ponte neće nazočiti

HRVATSKI general Ante Gotovina, koji je uhićen 7. prosinca u Španjolskoj i u subotu prebačen u pritvor Haškog suda, danas će prvi puta stupiti pred sud kako bi se očitovao o krivnji, čime će četiri i pol godine nakon podizanja optužnice početi sudski postupak protiv njega.

Prvo stupanje Gotovine pred Haški sud zakazano je za 12:45 sati u sudnici broj III.

Odvjetnici Luka Mišetić i Marin Ivanović neće biti u sudnici uz generala Antu Gotovinu na njegovom prvom pojavljivanju pred haškim sudom, jer se danas prijepodne nisu stigli registirati u Tajništvu ICTY-a kao Gotovinini branitelji, izjavili su odvjetnici po dolasku u sud oko 12 sati.

"Ne mislim da ćemo dobiti akreditacije jer je tajnik suda stigao iz New Yorka tek oko 11 sati i nije stigao pregledati naše akreditacije", rekao je Mišetić, dodajući da će uz Gotovinu u sudnici na prvom pojavljivanju zakazanom za 12:45 biti odvjetnik po službenoj dužnosti.

Odvjetnicima je odobreno da se s Gotovinom nakratko susretnu prije sjednice i ponovo nakon njezinog završetka, rekao je Mišetić.

Na pitanje novinara je li razlog neuspješnog akreditiranja njihov prekasni dolazak u Haag jučer poslijepodne, odgovorio je da to nije razlog već je razlog "rekordno brzo" zakazivanje prvog pojavljivanja Gotovine, u prva tri sata prvog radnog dana suda nakon što je u subotu iz Madrida prebačen u haški pritvor.

Glavna haška tužiteljica Carla de Ponte neće nazočiti današnjem izjašnjavanju o krivnji generala Ante Gotovine saznaje se u uredu glasnogovornice Tužiteljstva.

Umjesto Carle del Ponte, Tužiteljstvo će danas zastupati tužitelj Alex Whiting, navedeno je iz istog izvora.

Tužiteljica Del Ponte otputovala je u Washington gdje će se u utorak i srijedu sastati s američkim dužnosnicima u State Departmentu i Kongresu. U četvrtak 15. prosinca Del Ponte će podnijeti redovito polugodišnje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a, kada će to učiniti i predsjednik ICTY-a Fausto Pocar.

General Gotovina izjasnit će se o krivnji prema točkama optužnice pred dežurnim sucem Carmelom Agiusom s Malte, a ne pred sucem Kevinom Parkerom kako je ranije najavljeno, potvrdio je glasnogovornik suda Jim Landale te naznačio mogućnost da po odluci suca Agiusa optužnica bude pročitana u cjelosti.

Prema predviđenoj proceduri, prvo pojavljivanje optuženika odvija se pred dežurnim sucem koji nakon uvodnih podataka o predmetu i predstavljanja zastupnika optužbe i obrane, pita optuženika je li primio i razumio optužnicu, te želi li da ona bude pročitana u cijelosti ili u skraćenom obliku po točkama optužbe, te je li spreman izjasniti se o krivnji odmah ili želi to učiniti u roku od 30 dana, javlja Hina.

Optuženici se u pravilu odlučuju za čitanje optužnice u skraćenom obliku i očitovanje o krivnji prema točkama optužbe odmah na prvom pojavljivanju, što će, prema najavi njegovih odvjetnika Luka Mišetića i Marina Ivanovića, učiniti i Gotovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su najavili da će se njihov branjenik izjasniti da nije kriv ni prema jednoj od sedam točaka izmijenjene optužnice od 24. veljače 2004. , u kojima se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za progon, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, razaranje naselja, pljačku imovine i druga nehumana djela navodno počinjena protiv srpskih civila tijekom i nakon operacije Oluja 1995., u kojoj je Gotovina bio najviši operativni zapovjednik svih hrvatskih snaga u južnom sektoru Krajine.

Odvjetnici Mišetić i Ivanović, koji su jučer doputovali u Haag, danas prijepodne će prvi puta posjetiti Gotovinu u pritvoru ICTY-a u haškom predgrađu Scheveningen.

Mišetić i Ivanović jutros će se službeno registrirati u Tajništvu ICTY-a kao branitelji generala Gotovine, kako bi na prvom pojavljivanju mogli biti uz njega. Neslužbeno je najavljeno da će među zastupnicima optužbe biti i glavna tužiteljica Carla del Ponte.

Gotovinino izjašnjavanje o krivnji pratit će i predstavnik Veleposlanstva RH u Haagu, te novinari gotovo svih hrvatskih redakcija, kao i dopisnici svjetskih novinskih agencija.

Gotovina (50) se nalazio u bijegu od podizanja prve haške optužnice u lipnju 2001. godine. U izmijenjenoj optužnici iz veljače 2004. tereti se da je ratne zločine za koje je optužen počinio sudjelujući zajedno s Ivanom Čermakom, Mladenom Markačem i predsjednikom Franjom Tuđmanom u "udruženom zločinačkom pothvatu", čiji je zajednički cilj bio "prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz regije Krajina, između ostalog pljačkanjem, oštećivanjem ili potpunim uništavanjem imovine srpskog stanovništva, kako bi ih se odvratilo ili spriječilo da se ponovo nastane u svojim domovima".

Generalovi branitelji najavili su kako će dokazati da je Oluja bila operacija oslobađanja okupiranog teritorija a ne njegovog etničkog čišćenja, te da je trajala od 4. do 8. ili 9. kolovoza a ne do 15. studenoga kako stoji u optužnici.

Obrana će dokazivati da Gotovina ne može odgovarati za zločine koji su navodno počinjeni nakon što je on porazio vojsku tzv. RSK, povukao elitne postrojbe HV-a i omogućio uspostavu civilne vlasti, smatraju branitelji, ističući kako nakon 9. kolovoza više nije postojalo stanje oružanog sukoba na području RH te se ne može govoriti o ratnim zločinima, već o mirnodopskim kaznenim djelima koja su u velikom broju procesuirana pred hrvatskim vojnim i civilnim sudovima.

Tužiteljstvo je ranije ove godine najavilo namjeru spajanja postupaka protiv Čermaka, Markača i Gotovine budući da se radi o istom optužnicama s istom činjeničnom osnovom.

Obrane optuženih smatraju kako je zajedničko suđenje izvjesno, te očekuju da će pripremna faza trajati šest do devet mjeseci, suđenje početi do kraja 2006. godine i trajati oko dvije godine.

Gotovinino prvo pojavljivanje pred haškim sudom možete pratiti na Indexu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara