Gotovina noć proveo u madridskom pritvoru, barikade i razbijanje na zadarskom području

DRUGU noć nakon uhićenja umirovljeni hrvatski general i haški optuženik Ante Gotovina proveo je u madridskom pritvoru. Gotovina se jučer navečer pojavio pred sucem španjolskoga prvostupanjskog kaznenog suda u Madridu Felixom Degayonom koji mu je odredio zadržavanje u pritvoru i izručenje haškom sudu.

U desetominutnom sudskom postupku sudac je Gotovinu upoznao s optužnicom protiv njega nakon čega je odredio spomenute mjere. Kako se doznaje iz španjolskih medija Gotovina je optužnicu saslušao mirno i bez riječi, u pratnji dužnosnice hrvatskoga konzulata u toj zemlji i službenog odvjetnika.

Prema pravosudnim izvorima, Gotovina na sudu nije imao prevoditelja jer, "dobro govori španjolski".

Prema španjolskim medijima Gotovina je pred sucem, ležerno obučen u bijeloj košulji i sakou te osunčan, djelovao opušteno, a tijekom postupka pred španjolskim sudom rekao je tek da nema ništa za reći.

Vrijeme izručenja Međunarodnom sudu ostalo je nepoznato radi osiguravanja nesmetanog transportiranja Ante Gotovine u Haag.

Jučer je najavljeno kako će Gotovina biti u Haag prebačen zrakoplovom NATO snaga, a najavljeno je da bi se to moglo dogoditi već danas.

Ante Gotovina nakon što stigne u Haag bit će zdravstveno pregledan kako bi se utvrdilo je li u stanju saslušati i očitovati se o optužnici. Nakon toga trebalo bi uslijediti očitovanje o optužnici, te povratak u ćeliju. Sud potom treba odrediti početak procesa koji će general čekati u zatvoru u Sheveningenu.

Odvjetnik Gotovininog tima obrane Marin Ivanović rekao je za Novu TV kako Ante Gotovina jučer nije kontaktirao odvjetnike, te je izrazio nadu da će do toga doći danas. Ivanović ističe da je Gotovina u Španjolskoj dobio odvjetnika po službenoj dužnosti te dodao kako njihov branjenik ima pravo kontaktirati svoj odvjetnički tim u bilo koje doba.

Dođe li Gotovina u Haag danas ili tijekom vikenda postoji mogućnost da se već u ponedjeljak pojavi pred sudskim vijećem pred kojim će se očitovati o svojoj krivici za točke iz optužnice koja ga tereti za ratne zločine i druga kaznena djela.

Ante Gotovina uhićen je u srijedu navečer u hotelu "Bitacora" u Playa de las Americas na jugu Tenerifa. Kod sebe je imao lažnu hrvatsku putovnicu na ime Kristijan Horvat.

Uhićenje je prošlo bez incidenata, a vijest o tome prva je objavila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte iz Beograda.

Del Ponte je u srbijanskoj prijestolnici boravila u službenom posjetu u kojem je glavna tema razgovora bila pitanje dvojice najtraženijih haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

ICTY nema informacija o vremenu dolaska Gotovine

Na Haškom sudu u petak ujutro nisu imali nikakve nove informacije o vremenu prebacivanje haškog optuženika i hrvatskog generala Ante Gotovine iz Madrida u pritvor Haškog suda u Scheveningenu.

U uredu glasnogovornika Suda ponovljeno je kako će prva informacija biti objavljena tek kada general Gotovina stigne u haški pritvor, javila je Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barikade, paljevine i razbijanje na zadarskom području

Na području grada Zadra, Bibinja, Biograda, Sv. Filipa i Jakova, te Pakoštana policija je zabilježila slučajeve rušenja borova na cestu, paljenja kontejnera, razbijanja autobusnih čekaonica, bacanja zapaljivih boca na prometnice i sl. u kojima nije bilo ozljeđenih osoba.

U jutrošnjem priopćenju Policijske uprave zadarske navodi se kako je sinoć u vremenu od 21do 2.20 sati na području spomenute PU zabilježeno ukupno 30 incidenata povezanih s prosvjedovanjem protiv uhićenja generala Gotovine, među kojima je najčešće paljenje guma na prometnicama.

Zbog toga je promet na pojedinim dijelovima ceste između Zadra i Pakoštana, te Zadra i Benkovca bio otežan, a povremeno i blokiran.

U tom razdoblju su se dogodile dvije prometne nesreće (u Biogradu i na ulazu u Pakoštane) zbog naleta vozila na prepreke na cesti. U incidentima nije bilo ozljeđenih osoba, a zahvaljujući cijelonoćnom dežurstvu i brzoj intervenciji vatrogasaca, djelatnika Hrvatskih cesta i policije cesta je očišćena i prohodna za sav promet.

Zadarska policija je, slično kao i zagrebačka, pozvala građane da se u izražavanju svojih prosvjeda suzdrže od nasilja, poštujući pravne propise Republike Hrvatske.

Prosvjedi u Zagrebu završili bez većih incidenata

Policijska uprava zagrebačka priopćila je sinoć kako su se građani koji su prosvjedovali na Markovu trgu, ispred sjedišta Vlade RH i Hrvatskog sabora razišli iza 22,45 sati.

Zbog remećenja javnog reda i mira privedeno je 11 prosvjednika.

U priopćenju PU zagrebačke ističe se kako je policija osiguravala prosvjedni skup kako bi se "spriječilo narušavanje javnog reda i mira te ugrožavanje sigurnosti građana i imovine", uz upozorenje okupljenim građanima da sukladno Zakonu o javnom okupljanju, okupljanje na prostoru Trga Sv. Marka nije dopušteno.

Unatoč upozorenju policije, prosvjed potpore generalu Gotovini je nastavljen na Markovu trgu, a budući je došlo do narušavanja javnog reda i mira policijskom intervencijom prosvjednici su potisnuti u Radićevu ulicu, na prostor ispred Kamenitih vrata.

Tijekom te intervencije uhićeno je i u policiju privedeno 11 osoba. Nad privedenima je provedena prekršajna obrada.

PU zagrebačka apelirala je na građane da se u izražavanju svojih prosvjeda suzdrže od nasilja, poštujući pravne propise Repubilke Hrvatske, posebice Zakona o javnom okupljanju, koji regulira način i uvjete pod kojima se javni prosvjed može održati.

U Gospiću održan skup potpore Gotovini

Potporu uhićenom generalu Anti Gotovini kasno sinoć uputilo je 50-tak gospićkih dragovoljaca Domovinskog rata i branitelja, koji su se na kratko okupili na trgu Stjepana Radića u Gospiću.

"S ovog mjesta u povodu sramnog uhićenja generala Gotovine ispred udruga proizišlih iz Domovinskog rata s područja grada Gospića - junačkog grada koji se branio i obranio, poručujemo mu da se drži kao što se držao u proteklih pet godina i da smo na njegovoj strani", izjavio je Hini predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata 90./91. Ivica Čačić.

Naglasio je da hrvatski narod, hrvatska policija i Hrvatska vojska u tijeku obrambenoga Domovinskog rata nisu učinili nikakve stvari za kojima bi se trebalo žaliti.

"Poštujemo riječi zakonodavca i tijela državne vlasti kada kažu da treba poštivati zakone koji su doneseni tijekom i nakon Domovinskog rata o suradnji s haškim tribunalom, što znači da onaj tko je počinio zločin treba odgovarati", zaključio je Ivica Čačić.

Okupljeni su se nakon nekoliko minuta razišli.

Screenshot: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara