GOTOVININ ODVJETNIK OPOVRGNUO PRODANOVIĆA

Luka Mišetić, odvjetnik odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine opovrgnuo je u petak navečer tvrdnju Čede Prodanovića, odvjetnika generala Ivana Čermaka, da će početak suđenja njegovu branjeniku pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY) početi tek kad se u den Haagu pojavi Gotovina. L

Prodanović je u petak u Den Haagu izjavio da je "gotovo siguran" da suđenje Čermaku i Markaču mora ići zajedno sa suđenjem Gotovini, bez obzira što su optužnice odvojene, jer se radi o "jednom događaju i istim dokazima".

Po pravilima ICTY-a može se početi sudski postupak onima koji su se pojavili pred sudom iako to nisu učinili i drugi suuoptuženi, piše u svome priopćenju dostavljenom HINI odvjetnik Mišetić.

"Iz osobnog iskustva mogu vam energično demantirati tu tezu. Branio sam bosanskog Hrvata Antu Furundžiju pred haškim sudom. Furundžija je imao još tri suoptuženika koji do danas nisu uhićeni. No Furundžiji se sudilo i bez pojavljivanja ostale trojice pred sudom, a do danas su svi na istoj optužnici", objasnio je Mišetić u priopćenju.

"Štoviše, pojašnjava dalje Mišetić, Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik su optuženi za gotovo ista djela, ali je suđenje Krajišniku počelo prošli mjesec bez Karadžića".

Mišetić drži da situacija s generalom Gotovinom neće ni na koji način utjecati na slučajeve generala Čermaka i Markača što se tiče početka suđenja.

(Hina) pp/xvk yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara