Gotovininoj supruzi ugrožena temeljna ljudska prava

LAKŠA prometna nesreća u kojoj je sudjelovala Dunja Zloić Gotovina, supruga odbjegloga generala Ante Gotovine, otkrila je da ona i njen sin Ante nisu osigurani. Zbog sporne odluke MORH-a nema rješenja o umirovljenju, te se ne može se prijaviti na Zavod za zapošljavanje.

Kada se Dunja Zloić Gotovina početkom srpnja vraćala s mora u Zagreb, na njen BMW udario je automobil Rubelja juniora, sina zagrebačkog kralja ćevapčića. Nakon što su vozilom Hitne pomoći odvezeni u bolnicu, utvrđeno je da nemaju zdravstveno osiguranje, te su morali platiti liječnički pregled..

Dunja Zloić je ostala i bez osobnih primanja pa sada ona i sin žive od mirovine odbjeglog generala. Prema neslužbenim podacima, ona iznosi između sedam i osam tisuća kuna.

Najgore u svemu je što su generalovoj supruzi ugrožena ljudska prava, konkretno pravo na rad. Naime, kako je sporna odluka Ministarstva obrane o umirovljenju, te se čeka konačno rješenje, Dunja Zloić se ne može prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Konkretno, ona nema nikakvih prava na novi posao dok joj MORH ne izda rješenje o mirovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Marin Ivanović je za Radio 101 izjavio da cijeli slučaj ima političku pozadinu, te da se radi o nasilju nad pravom. Upozorio je da je problem što osobe u MORH-u koje su izdale rješenje o mirovini nisu vodile računa o tomu da Dunja Zloić Gotovina ne ispunjava uvjete za mirovinu. Slučaj se nalazi na Upravnom sudu, a kako bi do njegova rješenja moglo proći puno vremena, za vjerovati je da će MORH promijeniti svoju odluku.

Ivanović je kazao da su Dunji Zloić ljudi iz vlasti nudili razna radna mjesta ukoliko napusti MORH, ali da ona nije željela pristati na milostinju.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski složio se da je postupanjem države prema Dunji Zloić Gotovina povrijeđena temeljna ljudskja prava, jer je pravo na rad jedno od osnovnih ljudskih prava.

"Nedopustivo je da čitava obitelj pati i da ih se kažnjava jer je Ante Gotovina optužen pred Haškim sudom. Čak i da je osuđen, bilo bi apsolutno neprihvatljivoa da obitelj pati zbog toga i da se na ovakav način dijeli "pravda". - izjavio je Puhovski za Novi list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara