Gotovinu će braniti Blaškićev tužitelj

GREG KEHOE, bivši haški tužitelj koji je za generala Tihomira Blaškića tražio doživotnu kaznu zatvora i američki tužitelj koji je sastavio optužnicu protiv Sadama Huseina, bit će novi član braniteljskog tima generala Ante Gotovine.

Američkog pravnog stručnjaka je angažirao Luka Mišetić, voditelj Gotovininog odvjetničkog tima. Priznao je da očekuje reakcije zbog činjenice da je Kehoe bio glavni tužitelj u prvom procesu protiv Blaškića, u kojem je 2000. osuđen na 45 godina zatvora.

Mišetić je Globusu izjavio da je iznimno zadovoljan zbog "ogromnog pojačanja", ali je priznao da mu nije drago što je informacija došla u javnost dva mjeseca ranije nego što ju je namjeravao pustiti.

Kehoea je angažirao smoinicijativno, a Gotovinu je obavijestio nakon što je američki stručnjak pristao priključiti se obrani. Gotovina je, tvrdi Mišetić, kazao da poštuje svaku odluku šefa svog odvjetničkog tima.

Mišetić smatra da je Kehoe dobar izbor jer poznaje rad haškog suda, zna kako funkcionira haško tužiteljstvo te dobro poznaje povijest Domovinskog rata. Ističe da mu je najvažnije što je u razgovoru s Kehoeom čuo da je i on uvjeren u Gotovininu nevinost.

Kehoeova završna riječ na prvom suđenju generalu Tihomiru Blaškiću 2000. godine izazvala je burne političke reakcije u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tihomir Blaškić bio je instrument provedbe hrvatske nacionalističke politike u BiH, čiji korjeni leže u političkim idejama sadašnjeg hrvatskog predsjednika. Izvorišne točke etnički isključive hrvatske politike leže u pisanju sadašnjeg hrvatkog predsjednika, ne u 1990., 1991. ili 1992., nego još u 1981. godini, kada je Franjo Tuđman prvi put iskazao aspiracije prema dijelovima BiH. Politika zamišljena u dvoranama moći u Zagrebu i provedena uspostavom HZ Herceg-Bosne, ostavila je za sobom stotine žrtava. Granice Banovine, na koje se Tuđman pozivao, potvrđuju da je on bio zainteresiran za srednju Bosnu. Tuđman nije samo govorio o pripajanju djelova BiH, on je i djelovao u tom smjeru" - rekao je tada Kehoe.

Komentiralo se da je Kehoe upravo na suđenju Blaškiću postavio temelje za optužnicu protiv Tuđmana.

Kehoe je optužio Blaškića da je bio "dio zločinačkog plana o etničkom čišćenju u BiH" i tražio doživotnu kaznu zavora.

Globusov izvor tvrdi da je Kehoe radoholičar koji se sjajno snalazi u sudnici, da sudnicu doživljava kao teatar te ostavlja dojam na sve prisutne, osobito na predstavnike medija. Dodaje da je detaljno upućen u rad Tužiteljstva, te da u detalje zna kako reagiraju na zapovjednu odgovornost.

Kehoe će biti prvi bivši tužitelj koji preuzima obranu haškog optuženika. Kako Globus saznaje, Kehoe je pristao ući u Gotovinin braniteljski tim za honorar od 20.000 eura mjesečno, koliko primaju i odvjetnici Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara