Gotovo trećina američkih vojnikinja silovana

TRIDESET posto bivših pripadnica američke vojske silovano je ili je pretrpjelo pokušaj silovanja.

Voditeljica istraživanja dr. Anne Sadler tvrdi da je utvrdila čimbenike izloženosti opasnosti od silovanja i spolnog uznemiravanja koji bi mogli pomoći da vojska postane sigurno mjesto za žene.

Iako voditelji istraživanja tvrde da cilj nije bio da se utvrdi koliko spolnoga nasilja ima u vojsci, rezultati su sasvim u skladu s prijašnjim istraživanjima o učestalosti te vrste nasilja. Dr. Anne Sadler i njezini kolege iz Medicinskoga centra za veterane u mjestu Iowa City istražili su slučajeve žena koje su bile u vojsci od vijetnamskoga rata do danas, a na poslane upite ženama dobili su 506 odgovora.

Ispitanice u istraživanju bile su u dobi od 20 do 83 godine, prosječne starosti 40 godina. Većina njih pripada bijeloj rasi, polovina ih je služila u kopnenoj vojsci, njih 22 posto u mornaričkim snagama, a 23 posto u zrakoplovstvu.

Trideset i sedam posto žena koje su odgovorile da su bile silovane ili da su pretrpjele pokušaj silovanja, silovane su više puta, a 14 posto žrtava silovanja ili pokušaja silovanja pretrpjelo je grupno silovanje.

Mnoge su žene izjavile da su u strahu za vlastitu sigurnost promijenile ponašanje kako bi izbjegle probleme. Postale su manje prijateljski raspoložene, izbjegavale kontakt očima i nastojale što više sličiti muškarcima. Neke od njih izjavile su znanstvenicima da se druže samo sa ženama ili su našle dečka da izbjegnu spolno uznemiravanje. Neke nose oružje, dok su se druge premjestile izvan baze kako bi se osjećale sigurnije ili da bi "mogle uživati u slobodnom vremenu bez izlaganja spolnome uznemiravanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vjerojatnost silovanja veća je kod žena koje su ušle u vojsku u dobi od 19 godina ili još mlađe, i koje su u djetinjstvu pretrpjele tjelesno ili spolno nasilje.

Silovatelji su često bili dočasnici i vojnici sličnoga ranga, a često su bili pod utjecajem droge ili alkohola pri napadu na žrtvu.

Tri četvrtine silovanih žena nije prijavilo silovanje višem časniku. Jedna trećina njih tvrdi da nije poznavala postupak za prijavu silovanja, a jedna petina silovanih misli da je silovanje nešto što se mora očekivati u vojsci.

Najvažnije otkriće ovoga istraživanja, smatra dr. Anne Sadler, jest činjenica da se čimbenici koji povećavaju izloženost žena silovanju mogu utvrditi te da vojska može povećati sigurnost svojih pripadnica.

Časnici zaduženi za nadzor mogu promicati zdravu radnu okolinu za žene zahtijevanjem odgovornijega ponašanja časnika i u vojarni i na terenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara