Goveda manje štete ozonskom omotaču nego deset godina ranije

GOVEDA, ali i sve životinje zajedno, bitno su pridonijela zaštiti ozonskog omotača, stoji u rezultatima istraživanja Zavoda za statistiku Europske unije (Eurostat), objavljenima početkom tjedna.

Goveda su 2000. godine proizvodila devet posto manje metana nego prije deset godina.

No u Eu-Zavodu za statistiku tvrde da nisu samo životinje pridonijele tom smanjenju. Emisija štetnih plinova pala je u ukupnoj europskoj poljoprivredi za 6,4 posto. Na poljoprivredu je od 1990. godine u Europi otpadalo 9,6 posto ukupne emisije metana od 4.058 tona CO2 ekvivalenata, 80,7 posto emisije nastalo je paljenjem fosilnih goriva, 6,2 posto proizvela je industrija, a 3,5 otpadalo je na ´druge sektore´.

Ukupan pad emisije štetnih plinova u Europi od 1990. godine iznosi 3,5 posto, ali ona pokazuje i porast za 0,3 posto od 1999. godine.

Od stajskog gnoja (fermentacijom) nastalo je 2000. godine 6,3 milijuna tona metana (oko 132 milijuna tona CO2-ekvivalenta). Tone metana nastale su i proizvodnjom gnojiva. U Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj smanjenje emisije štetnih plinova od 1990. godine iznosi 15 posto.

Taj pad rezultat je prije svega smanjenja mliječnog stočnog fonda. No smanjenje se može postići i tako da se stoci promijeni krmivo, stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara