Grad Pariz odustao od tužbe protiv Chiraca

Grad Pariz odustao od tužbe protiv Chiraca
GRADONAČELNIK Pariza Bertrand Delanoe u ponedjeljak je objavio da odustaje od slučaja protiv francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca optuženog zbog prevelikih troškova za hranu dok je bio gradonačelnik grada.

Delanoe, član oporbene Socijalističke stranke, kazao je da je iscrpio sve zakonske mogućnosti u građanskoj tužbi podignutoj zbog prevelikih troškova za hranu koje su imali Chirac i njegova supruga Bernadette u razdoblju do 1987. do 1995. godine.

Pariški je prizivni sud prošli tjedan odbacio slučaj zbog zastare.

"Grad ističe da ova odluka nesretno zaključuje proces te da iznošenje slučaja pred najviši prizivni sud Francuske ne bi značilo ponovno otvaranje slučaja", kazao je Delanoe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je podigao tužbu nakon što je istraga koju je naredio otkrila da su Chirac i njegova supruga potrošili 2,2 milijuna eura na vino i hranu na privatnim zabavama u razdoblju do 1987. do 1995. godine, a više od pola od toga u gotovini.

Delanoevi istražitelji su zaključili da su isplate gotovine možda dovele od pronevjere.

Chirac koji je 2002. godine izabran na još jedan petogodišnji predsjednički mandat odbio je komentirati tvrdnje. Dok je na funkciji predsjednika države Chirac uživa imunitet na ispitivanje ili na moguće sudsko gonjenje, ali njegova supruga ne uživa takav imunitet.

Chirac je također 1990. bio predmetom istrage zbog prevelikih troškova za privatna putovanja u inozemstvo. Tada je negirao prijevaru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara