Gradonačelnica Dubrovnika: Partizani su pokušali uništiti hrvatsku državotvornu nit

Gradonačelnica Dubrovnika: Partizani su pokušali uništiti hrvatsku državotvornu nit

"OSTAJEMO u cijelosti pri ulozi organiziranja i izrečenih riječi u sudjelovanju posljednjeg ispraćaja posmrtnih ostataka dr. Nika Koprivice i odgovornosti prema hrvatskom narodu i građanima Dubrovnika u obilježavanju ovog događanja.", stoji u današnjem odgovoru dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice nakon što ju je jučer Udruga Antifašističkih boraca i antifašista Dubrovnik prozvala za otvoren koketiranje s neofašizmom. Odgovor antifašistima objavljen je na službenim internet stranicama Grada Dubrovnika na kojima nije vidljivo pismo antifašista.

"Vlast u Dubrovniku otvoreno koketira s neofašizmom"

Naime, grad Dubrovnik organizirao je nedavno pogreb posmrtnih ostataka ratnog dubrovačkog gradonačelnika Koprivice koji je navodno smaknut od partizanske ruke, nakon oslobođenja Dubrovnika. Naime, antifašisti smatraju kako je Koprivica bio suradnik okupatora izravno odgovornog za slanje u smrt građana Dubrovnika, dok ga je prigodom govora na pogrebu dogradonačelnik Antun Kisić opisao riječima humanist i mirotvorac. 

Partizani ubijali cvijet dubrovačke inteligencije
 
"Kako je naglašeno i u govoru nad grobom nismo se okupili kako bismo se bavili temom zločina, njegovim nalogodavcima i izvršiteljima, niti smo se okupili s osjećajima mržnje, osvete ili bilo kojih drugih negativnih emocija kako je rečeno, okupili smo se nad grobom kako bismo iskazali poštovanje prema žrtvi dr. Niku Koprivici koji se ni u najtežim danima za svoju državu i svoj narod nije libio prihvatiti tako odgovornog i u to vrijeme tako opasnog posla kao što je posao gradonačelnika" stoji u reagiranju koje potpisuje gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također Šuica se osvrnula i na ubojstva na otočiću Daksa 1944. godine, a prema njenim riječima partizani su tada ubijali cvijet dubrovačke inteligencije te se pokušala uništiti hrvatska državotvorna nit. 

"Tada je 1944. godine na Daksi izvršen ratni zločin, za koji do danas nitko nije odgovarao i kojim se pokušalo u Dubrovniku uništiti hrvatska državotvorna nit i kojim je ubijen cvijet dubrovačke inteligencije i gospodarstva, te su pogubljeni istaknuti domoljubi i Božji službenici, te pripadnici drugih naroda i narodnosti kako srpskog tako i talijanskog naroda i drugih naroda, ne mogu govoriti u ime antifašizma niti tekovine antifašističke borbe", stoji u reagiranju Šuice.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara