Gradonačelnica o financiranju zagrebačkog HNK

NOVINSKA konstrukcija po kojoj Poglavarstvo Grada Zagreba dovodi HNK pred bankrot potpuno je promašena, a čini se i tendenciozna s namjerom da se gradska uprava antagonizira, ne samo prema Ministarstvu kulture, već i prema najvišoj nacionalnoj kulturnoj instituciji, priopćila je danas zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, odgovarajući na neke novinske napise o financiranju HNK.

Grad svih ovih devet mjeseci uredno isplaćuje svoje obaveze prema HNK, koje su dogovorene na Komisiji za praćenje rada i repertoara HNK u Zagrebu, navodi se u priopćenju i dodaje kako po planu financiranja obveza Poglavarstva iznosi 31.700.000 kuna plus naknade.

Zaključno sa 17. rujna, Grad je u redovitim mjesečnim obrocima uplatio 23.258.522,92 kuna iako nije potpisan ugovor o financiranju.

Dakle, o nekakvu opstruiranju rada HNK, kao što se insinuira u nekim napisima, ne može biti govora, ističe gradonačelnica, dodajući kako se razlog nepotpisivanja toga ugovora odnosi na članke 5. i 6. stavka 2. prijedloga ugovora Ministarstva kulture RH.

Sporne se točke odnose na ostala prava zaposlenika koja bi, prema Temeljnom kolektivnom ugovoru, bila isplaćivana prema stvarnom obračunu što uopće nije sporno, ali ona nisu predviđena u navedenoj svoti plana financiranja, već bi se trebala urediti posebnim aneksom, stoji u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poglavarstvo ne odbija uplatiti ta sredstva, ali jednostavno traži da se ona jasno prikažu kako bi se mogla kao stavka uključiti u gradski proračun.

Stoga, Gradski ured za kulturu nije mogao ponuditi taj prijedlog ugovora gradonačelnici na potpis, i kad se ta dodatna sredstva jasno definiraju, taj se ugovor može potpisati, priopćila je gradonačelnica.

U današnjem pismu gradonačelnici intendant zagrebačkoga HNK Mladen Tarbuk navodi da je "s nelagodom pročitao kratku informaciju u tjedniku Globus u kojemu se tvrdi da je HNK u Zagrebu na rubu bankrota".

Po njegovim riječima, "svi problemi financiranja te najveće kazališne kuće u Zagrebu ne proizlaze iz nekih trenutačnih promjena u odlučivanju Ministarstva kultutre ili Grada Zagreba, već iz nedorečenog sustava financiranja kojega su 1994. dogovorili tadašnji ministar kulture i gradonačelnik".

Tarbuk je inače u jednim današnjim dnevnim novinama izjavio kako je vijest da je HNK pred bankrotom "malo dramatično intonirana, ali je ipak riječ o problemu koji treba hitno riješiti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara