Gradonačelnici Karlovca i Duge Rese obišli gradilišta kanalizacijskog sustava

GRADONAČELNIK Karlovca Božo Joha i predsjednica Gradskog vijeća Ankica Mamić te gradonačelnik Duge Rese Ivica Banjavčić obišli su danas tri gradilišta karlovačkog i dugoreškog kanalizacijskog sustava, u koja će ukupno biti uloženo 14,7 milijuna kuna.

Kako je rečeno, očekuje se da će radovi biti dovršeni do sredine studenog, a tim kanalizacijskim sustavom glavnina otpadnih voda kontrolirano će se slijevati na jednom mjestu.

Time se onečišćenje neće smanjiti, ali će se stvoriti preduvjet da se za ekološku zaštitu Kupe nizvodno od Karlovca i dalje slijeva Save, sagradi veliki pročistač. To je, međutim, nadležnost Hrvatskih voda, Državne uprave za vode i nadležnih ministarstava, rekao je direktor karlovačke Vodoprivrede Dubravko Delić.

Prijašnjih je godina sagrađeno sedam kilometara kolektora od ušća Kupe do Duge Rese, ali budući da nisu spojeni, njihov rad omogućit će tek kolektor Karlovac - Duga Resa ispod rijeke Korane koji je sada u izgradnji. Kolektor (sifonski prijelaz) dugačak je 98 metara, a vrijedan 2,6 milijuna kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samom središtu grada temeljito se obnavlja 400 metara kanalizacije, stare 80 godina i izgrađene za oko 13.000 stanovnika, dok sada u gradu živi 60.000 ljudi. Investicija je vrijedna 8,4 milijuna kuna.

Na trećem radilište u novom dijelu Karlovca u Krležinoj ulici, nedaleko od tržnice, gradi se kolektor u duljini od 387 metara, a radovi vrijede 3,7 milijuna kuna.

Sve tri investicije financiraju u podjednakim omjerima grad Karlovac, Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva i Hrvatske vode.

Te su investicije preduvjet da se intenzivira gradnja sekundarne kanalizacijske mreže u pripadajućim naseljima ili ulicama koje su do sada imale ili septičke jame ili slobodan ispust u rijeke i potoke što je u 21. stoljeću potpuno neprihvatljivo, rekao je gradonačelnik Joha i najavio za iduću godinu otvaranje nekoliko novih gradilišta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara