Gradonačelnik Berlina ne želi Hitlera u muzeju

KLAUS WOWERWIT, gradonačelnik Berlina, izrazio je zabrinutost planom muzeja voštanih figura Madame Tussauds po kojem bi se među istaknutim Nijemcima našao i Adolf Hitler.

Wowerwit je napisao kustosu muzeja otvoreno pismo u kojem zahtjeva od njih da dobro razmisle žele li u svojoj postavi imati nacističkog diktatora, no ako su već sigurni da žele, dobro pripaze kako će ga prezentirati.

"Gradonačelnik smatra da se njegov lik ne bi trebao prikazivati poput kultne ličnosti", kazao je glasnogovornik gradonačelnikova ureda Guenter Kolodziej. Berlinski muzej Madame Tussauds trebao bi se otvoriti 9. srpnja i nalazit će se u ulici Unter den Linden, u blizini Brandenburških vrata. Glasnogovornica muzeja Katrin Srumsdorf kazala je kako će gradonačelnik danas dobiti odgovor na svoje pismo. Kustosi su svjesni, kaže, da se s likom Hitlera treba pažljivo rukovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je u Londonu postavljen među ostalim svjetskim vođama što ne može biti slučaj u Berlinu. Prezentirat ćemo ga kao starog, slomljenog muškarca, kakav je mogao izgledati dan prije nego što je počinio samoubojstvo", kazala je za AP. Hitlerova statua u muzeju će jedina biti okružena staklom kako se posjetitelji ne bi mogli fotografirati s njim te će izložba cijelo vrijeme biti praćena kamerama. Osim Hitlera, pronaći će se tu mjesta i za bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla, sadašnju Angelu Merkel i znanstvenika Alberta Einsteina.

J.M.
Foto: Film dailies

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara