Granić: Verheugenova izjava ohrabrujuća, ali ne smije zavarati

OHRABRUJUĆE su jučerašnje izjave europskog povjerenika za proširenje Guentera Verheugena i austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela da Hrvatsku treba izdvojiti iz zapadnog Balkana, ali one ne smiju zavarati jer čak i iz nekih prijateljskih zemalja stižu inicijative o čvršćem povezivanju jugoistoka Europe, kazao je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu predsjednik Demokratskog centra (DC) Mate Granić.

Takve su inicijative još uvijek brojnije od spomenutih ohrabrujućih izjava, naglasio je Granić. ´Javnosti nije dovoljno poznato da se austrijski predsjednik Thomas Klestil zalaže za skup predsjednika Italije, Grčke, Austrije s čelnicima zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja (SSP), u svojevrsnom nastavku zagrebačkog summita, a s ciljem čvršćeg povezivanjem u regiji. Slične inicijative imaju i neki njemački parlamentarci. Sve takve inicijative koje Hrvatsku udaljavaju od EU, DC odlučno odbacuje´, kazao je Granić.

Granić je na konferenciji govorio o položaju Hrvatske nakon summita NATO-a u Pragu i uoči summita EU Kopenhagenu.

´Hrvatska se u Pragu morala zadovoljiti kolektivnim fotografiranjem s američkim predsjednikom. Dobivena su samo upozorenja o poštivanju obaveza, a obećanja za budućnost su izostala´, kazao je Granić. Za Hrvatsku je ´vrlo deprimirajuće´ što se moćni lobiji zalažu da zemlje obuhvaćene SSP-om kolektivno uđu u NATO, dodao je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kopenhagenu se također ne može očekivati nikakav napredak, mogu uslijediti samo novi pritisci ako Sabor u međuvremenu ne usvoji Ustavni zakon o zaštiti manjina, rekao je Granić.

DC stoga predlaže usvajanje saborske rezolucije o odnosu RH prema JI Europe i molbi za prijem u EU. ´Do takve bi se rezolucije trebalo doći konsenzusom i pripremiti je za summit Unije u Solunu u lipnju sljedeće godine kako bi Hrvatska postala službeni kandidat za članstvo´, rekao je Granić, naglasivši da za tu inicijativu ima potporu Zlatka Tomčića, Zdravka Tomca i Ive Sanadera. ´Ako se Hrvatska ne uključi u drugi krug proširenja ući će u sivu zonu koja Uniju neće vidjeti još čitavo desetljeće´, dodao je.

Granić se osvrnuo i na pobjedu Janeza Drnovšeka na predsjedničkim izborima u Sloveniji. ´Drnovšek je već izjavio da će ulazak njegove zemlje u NATO i EU ojačati slovensku poziciju u pregovorima s Hrvatskom. Propast nedavnih pregovora o dugu Ljubljanske banke i otezanje slovenskog parlamenta s ratifikacijom sporazuma o NE Krško ukazuju da Hrvatska mora poduzeti odlučnu diplomatsku akciju´, rekao je Granić. Prema njegovom mišljenju, službeni Zagreb odlučnim lobiranjem u Bruxellesu, Washingtonu i New Yorku treba izboriti obavezujuću međunarodnu arbitražu o morskoj granici te rješavanje problema vezanih uz Ljubljansku banku i NE Krško. ´Samo se tako Hrvatska može boriti s ojačanom Slovenijom´, zaključio je Granić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara