Grčka će dati snažan poticaj zemljama jugoistočne Europe

GRČKA, koja će u prvoj polovici sljedeće godine predsjedavati Europskom unijom, pokušat će dati snažan poticaj zemljama jugoistočne Europe u njihovom daljnjem približavanju Uniji, imajući na umu razlike između tih zemalja.

Stalni grčki predstavnik pri EU-u Bruxellesu Aristide Agathocles iznio je u četvrtak u Bruxellesu u predavanju u Europskom političkom centru (EPC), prioritete grčkog predsjedništva EU-om.

Grčka će nastojati dati ´snažan poticaj´ zemljama ´zapadnog Balkana´, koje su na različitom stupnju razvoja i koje ne treba nužno tretirati ´en bloc´, nego prema individualnim zaslugama, rekao je Agathocles prema informaciji koju je na internetu objavio EPC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pet zemalja jugoistočne Europe, ili ´zapadnog Balkana´ obuhvaćeno je Procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, SRJ, Makedonija i Albanija). U sklopu toga procesa, dvije od pet zemalja (Hrvatska i Makedonija), već su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Guenther Verheugen izjavio je početkom tjedna da bi Hrvatsku trebalo izuzeti iz ´zapadnog Balkana´.

Grčka će, rekao je Agathocles, nastojati ubrzati pregovore i s Rumunjskom i Bugarskom, zemljama koje su ostale izvan prvog kruga proširenja EU-a predviđenog za 2004. godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara