Grčka pravoslavna crkva u sukobu s carigradskim patrijarhom

GRČKA pravoslavna crkva napravila je novi korak u sukobu s carigradskim patrijarhom Bartolomejem I., duhovnom vođi pravoslavnih crkava, odbivši potvrditi njegovu jurisdikciju nad episkopijama na sjeveru Grčke, objavljeno je u petak.

"Patrijarh takvo što ne može prihvatiti. Prijeti nam tragičan raskol", izjavio je u petak tebanski mitropolit Jeronim, jedan od rijetkih pravoslavnih svećenika koji ne prihvaća stajalište svoje matične Crkve.

Odluku o neprihvaćanju jurisdikcije carigradskog patrijarha, koju je donio poglavar Grčke pravoslavne crkve Kristodulos, prihvatilo je 50 od 63 sudionika Svetog sinoda GPC-a na sastanku održanom u četvrtak. Devetorica su ostala suzdržana, a četvorica su odbila prihvatiti odluku grčkog patrijarha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Carigradski je patrijarh u nekoliko navrata posljednjih godina kritizirao ultrakonzervativizam GPC-a.

Svrha Bartolomejeva zahtjeva, prvoga takve vrste u zadnjih 75 godina, jest potvrditi njegovu jurisdikciju nad 35 episkopija u sjevernoj Grčkoj prema sporazumu zaključenom 1928. godine između Patrijarhata i GPC-a.

Sveti sinod GPC-a ocjenjuje pak da je taj sporazum reformiran prema zakonu izglasanom 1977. godine i da više ne vrijedi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara