Grossman: Nema razgovora o statusu Kosova prije ispunjenja standardaPRIŠTINA, 5. studenoga (Hina) - Američki državni podtajnik Marc Grossman izjavio je u srijedu u Prištini kako će međunarodna zajednica sredinom 2005. godine odrediti datum početka razgovora o konačnom statusu Kosova, ukoliko do tada na Kosovu budu ispunjeni planirani standardi. L

Grosman, koji je u srijedu poslijepodne iz Beograda doputovao u Prištinu, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinstvo s civilnim upraviteljom UN-a na Kosovu Harri Holkerijem, kako SAD snažno podržavaju radni plan Kontaktne skupine za Kosovo, koji treba pomoći u uspostavljanju standarda.

Grossman je podsjetio na osam standarda koje je međunarodna zajednica definirala za Kosovo, ističući posebice dijalog s Beogradom, te naglasio da se međunarodna zajednica prije ispunjenja tih uvjeta ne može baviti pitanjem konačnog statusa Kosova.

Govoreći o tom rješenju, Grossman je kazao da su sve opcije u igri, uključujući i opciju neovisnosti Kosova, i dodao da SAD nisu zauzele nikakvo stajalište s tim u s vezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Holkeri je na konferenciji za novinstvo rekao da je Kontaktna skupina pozdravila ideju da se odredi jedan datum kada bi bio procijenjen napredak na Kosovu.

"Svi članovi Vijeća Sigurnosti UN, uključujući i zemlje predstavnike u Kontaknoj skupini, dijele uvjerenje da trebamo očuvati postignuti napredak i rezultate koji su na Kosovu ostvareni u skladu s Rezolucijom 1244 VS UN," rekao je Holkeri.

Holkeri je podvukao kako će napredak u ostvarivanju postavljenih standarda na Kosovu ovisiti i od sudjelovanja institucija kosovske samouprave.

Mark Grossman je, nakon konferencije za novinstvo, u američkom uredu u Prištini razgovorao s političkim čelnicima Kosova, predstavnicima UNMIK-a i zapadnim diplomatima pet vodećih zapadnih zemalja na Kosovu. Kasno navečer iz Prištine je otputovao u Skoplje.

(Hina) bb sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara