Grrčka predlaže zajedničko izlaganje partenonskog friza

GRČKA je ponudila da zajedno s British Museumom postavi izložbu Elginovog friza s Partenona, kako bi se sukob oko antičkih skulptura završio prije Olimpijskih igara, koje će se sljedeće godine održati u Ateni, objavljeno je u srijedu.

Grčka je prošle godine pojačala pritisak za povratak friza na mjesto odakle potječe te je čak za njegovo izlaganje počela graditi novi muzej na Akropoli.

Britanija je, pak, uporno odbijala zahtjev. Grčki ministar kulture Evangelos Venizelos izjavio je na jednodnevnoj konferenciji o Elginovom frizu da bi Britanija mogla zadržati nadzor nad skulpturama, a izlagati ih u muzeju na Akropoli.

"To bi praktički značilo da bi zgrada novog muzeja na Akropoli radila kao aneks British Museuma, tako da bi vlasništvo i nadzor nad frizom ostali, kao i do sada, u Londonu", rekao je Venizelos prisutnim stručnjacima za umjetnost, povjesničarima i političarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Partenonski je friz, niz antičkih skulptura s mitološkim i religioznim scenama, u 19. stoljeću u Britaniju donio diplomat i obožavatelj umjetnosti Lord Elgin.

Prošlog je mjeseca Neil MacGregor, novi direktor British Museuma, prekinuo razgovore o budućnosti skulptura izjavivši da je njegov muzej najbolje mjesto za izlaganje friza u "širem svjetskom kontekstu".

No zamjenik direktora Britanske udruge muzeja Maurice Davies izjavio je na konferenciji da je MacGregor još uvijek otvoren za razgovore i da će se sastati s grčkim partnerima kako bi dogovorili temelj za pregovore. Dugoročna posudba friza Grčkoj morala bi biti odobrena od strane muzeja, dok bi se odluka o stalnom povratu morala usvojiti u britanskom parlamentu.

(Hina) pgo bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara