Grubiša za Blic: Hrvatska Vlada ne bi dopustila linč hrvatskih Srba

Grubiša za Blic: Hrvatska Vlada ne bi dopustila linč hrvatskih Srba

Foto: Siniša Sunara/Cropix

SAVJETNIK predsjednika Josipovića za vanjsku politiku Damir Grubiša u razgovoru za Blic izjavio je da se Srbi u Hrvatskoj nemaju čega bojati jer ni Vlada ni predsjednik neće dozvoliti da bilo kakav nacionalistički val ugrozi njihovu sigurnost. "A to bi kaznila i EU", dodaje Grubiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje novinara prijeti li Srbima egzekucija, protjerivanje ili zabrana povratka u Hrvatsku, Grubiša kaže kako su hrvatski Srbi značajni dio Vladine koalicije i da Vlada to ne bi dopustila. "Vlada ne bi dopustila linč hrvatskih Srba, nepotrebne su bilo koje druge garancije kad one već postoje jer ta Vlada ovisi o podršci srpske manjine u Hrvatskoj. Srbi su oni koji su spasili Vladu od pada u burnim događajima ekonomske krize", pojašnjava Grubiša.

"S obzirom na ulogu hrvatskih Srba u očuvanju te Vlade ona će itekako morati voditi računa kako bi pružila neke garancije da se ova eskalacija nacionalnog nezadovoljstva koja izaziva nacionalizam i ekstremističke reakcije smiri", dodaje Grubiša.

Na pitanje koje će korake poduzeti hrvatski predsjednik, Grubiša kaže da će predsjednik djelovati u pravcu smirivanja situacije. "Iako je činjenica da postoje nacionalističke, ekstremističke snage koje žele iskoristiti ovu situaciju za borbu za vlast te kako bi se iz totalne anonimnosti, u kojoj su bili, digli u razine vidljivosti u javnosti. Međutim, smatram da će to vrlo brzo splasnuti, upravo zato što su drugi problemi mnogo vidljiviji, teška je ekonomska situacija, velika je korupcija i tu su, naravno, kontroverze oko ulaska u EU", smatra Grubiša te dodaje kako EU vrlo pažljivo prati situaciju u Hrvatskoj i da bi svaki ekstremni oblik izazvao reagiranje EU i otežao put ulaska u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara