Grujić: Ime Slavka Ivanića nije bilo na popisu zatočenih i nestalih

PREDSTOJNIK vladinog Ureda za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić rekao je danas da 32godišnji Slavko Ivanić iz Siska, koji tvrdi da je 12 godina bio u zatočeništvu u srbijanskim logorima i nedavno se vratio u Hrvatsku, nikada nije bio na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Grujić je istaknuo kako Ured za zatočene i nestale kao ni uredi Crvenog križa nisu imali Ivanićevo ime na popisu traženih osoba, dodavši da će provjeriti sve informacije koje je Ivanić iznio.

MUP će odraditi svoj dio posla a vladin Ured svoj tako da ćemo uskoro znati sve okolnosti vezane za taj slučaj, pojasnio je Grujić. Istaknuo je kako prema informacijama vladinog Ureda za zatočene i nestale nema više živih osoba koje su na listi traženih osoba nakon Domovinskog rata već se sada obavljaju samo ekshumacije, a od srpske strane se traže posmrtni ostatci i protokoli o nestalima.

Na listi zatočenih i nestalih u Hrvatskoj još su 1282 osobe, rekao je pukovnik Grujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Načelnik Ureda načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke u Petar Mašić izjavio je danas za Hinu da se Slavko Ivanić iz Žabnog kod Siska jučer samoinicijativno prijavio Policijskoj postaji u Sisku i da je policija s njim obavila obavijesni razgovor.

Policija je potvrdila da je Ivanić 3. svibnja prešao državnu granicu na neobilježenom prijelazu Ilok - Bačka Palanka i ilegalno ušao u Hrvatsku, gdje ga je zatekla hrvatska policija.

Policija provjerava njegove navode, te će tek nakon toga moći reći jesu li istinite priče o njegovu zatočeništvu u Srbiji i bijegu iz logora, rekao je Mašić.

Ivanić je ispričao da je 3. svibnja preplivao Dunav, skrivajući se prešao preko mosta i prijavio se policiji u Iloku. Nakon policijskih provjera, u Ilok su po njega iz Siska došla njegova braća.

Ispričao je da je kao 19-godišnjak 1990. otišao na odsluženje vojnog roka u tadašnju "JNA" u Štip u Makedoniji i da su ga na povratku kući četnici uhvatili na Šamarici odakle je prepraćen u glinski zatvor.

U Glini je sve do "Oluje", kako je iznio u svom svjedočenju, bio rob, radio najteže fizičke poslove, te trpio svakodnevna fizička zlostavljanja i mučenja, kao i psihološka maltretiranja.

U "Oluji" je, kaže, zajedno s ostalim zatvorenicima iz glinskog četničkog zatvora prevezen u kamp za izbjeglice kod Užica u Srbiji, gdje je također bio rob i radio najteže fizičke poslove sve dok nije odlučio pobjeći. Najveći problem bio je što nije imao nikakve dokumente kojima bi dokazao svoj identitet.

Također je ispričao da je smislio plan, da se prošlog tjedna s radnog izlaska nije vratio u kamp, nego je krenuo put Vojvodine i Hrvatske, i 3. svibnja ušao u Hrvatsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara