Grupa prevaranata cilja starije australske Hrvate i uzima im tisuće dolara

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva


POLICIJA u australskoj saveznoj državi Novi Južni Wales upozorava starije građane hrvatskog podrijetla da bi mogli postati žrtvama prevaranata koji od njih žele izvući novac.

Ti prevaranti djeluju u inozemstvu, a od žrtava novac izvlače predstavljajući se kao dužnosnici veleposlanstava i navode ih da im daju na tisuće australskih dolara za navodne putne ili medicinske troškove njihovih rođaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija kaže da je zabilježila najmanje devet takvih slučajeva u Novom Južnom Walesu od 2008. godine. U svim slučajevima žrtve su stare između 55 i 75 godina, a prevaranti koji im se obraćaju tečno govore hrvatski i znaju puno podataka o žrtvama.

"Savjetujemo svima kojima se ljudi obrate sa sličnim zahtjevima da budu oprezni, ne šalju nikakav novac i odmah obavijeste policiju ili lokalne udruge za borbu protiv kriminala", rekla je policija.

Policija je također obavijestila javnost da bude sumnjičava prema svakome tko tvrdi da je konzularni predstavnik i traži slanje novaca elektronskim transferima. "Veleposlanstva ne rade na taj način, niti traže da se novac šalje na bankovne račune fizičkih osoba", rekla je policija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara