Gruzija uvodi ratno stanje, oko Chinvalija i dalje borbe

Gruzija uvodi ratno stanje, oko Chinvalija i dalje borbe

GRUZIJSKO Vijeće nacionalne sigurnosti je najavilo kako će predsjednik Mihail Saakašvili za nekoliko sati proglasiti ratno stanje, dok još uvijek traju borbe u Južnoj Osetiji.

Sam Saakašvili se kratkom izjavom obratio naciji tijekom večeri, ustvrdivši da gruzijske vojne i policijske snage, usprkos ulaska postrojbi ruske 58. armije u tu odmetnutu pokrajinu, "pod kontrolom drže glavni grad Chinvali kao i cijeli teritorij Južne Osetije", s izuzetkom pojasa na granici s Rusijom.

Te tvrdnje proturječe ranijim vijestima s terena prema kojima su se gruzijske snage nakon dolaska ruskih oklopnih snaga počele povlačiti iz Chinvalija, što je djelomično potvrdio i glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Gruzija je tijekom dana proglasila "opću mobilizaciju", te će njene snage biti pojačane s oko 100.000 rezervista. Istovremeno će se iz Iraka povući oko 1.000 vojnika koji su tamo bili smješteni kao dio savezničkog kontingenta.

Proturječne tvrdnje o međusobnom obaranju zrakoplova

Gruzija je tijekom dana tvrdila kako su ruske zrakoplovne snage napale i oštetile gruzijske vojne aerodrome u blizini Tbilisija. Moskva te tvrdnje odbacuje, kao i tvrdnje gruzijskih vlasti da je oboreno čak pet ruskih vojnih zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu su južnoosetijske snage priopćile kako "gotovo u potpunosti" drže kontrolu nad Chinvalijem. Nešto kasnije su ruske snage priopćile kako su se gruzijske snage povukle na položaje oko Chinvalija, ali kako tijekom noći nastavljaju otvarati vatru na grad.

Južnoosetijski, a kasnije i ruski vojni izvori, su priopćili kako je oboren jedan gruzijski vojni zrakoplov. Ruska TV-postaja Vesti tvrdi da postoje snimke koje mogu potvrditi te navode.

Ruski vojni izvori također navode da je u današnjim borbama uništen veliki broj gruzijskih oklopnih vozila, ali da će se točan broj, kao i broj poginulih gruzijskih vojnika, moći priopćiti tek tijekom jutra.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara