Gruzijske snage se povlače iz glavnog grada Južne Osetije

Gruzijske snage se povlače iz glavnog grada Južne Osetije

RUSIJA je danas intervenirala u gruzijsko-južnoosetijski sukob prešavši s oklopnim snagama gruzijsku granicu i proglasivši blokadu gruzijskog zračnog prostora.

>Putin: U tijeku je pravi rat

Ruske medijske kuće večeras javljaju kako su se gruzijske snage počele povlačiti iz Chinvalija, glavnog grada Južne Osetije, nedugo po dolasku postrojbi 58. ruske armije.

Te je navode djelomično potvrdio i Čota Utačvili, glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova, priznavši kako su se njegove snage povukle iz dijela grada u koji su ušle tijekom dana.

Ruski mediji objavljuju snimke uništenih gruzijskih tenkova i oklopnih vozila na glavnom trgu Chinvalija, a koje svjedoče o žestini borbi. Međutim, još teže gubitke su pretrpjeli civilno stanovništvo i objekti.

Kolone ruskih tenkova prešle granicu Južne Osetije

Rusko ratno zrakoplovstvo je objavilo kako će od ponoći biti zabranjeni svi letovi - bilo civilni bilo vojni - iz i za Gruziju. Ta najava dolazi nakon vijesti o napadima na gruzijske vojne aerodrome, a pretpostavlja se da je nekoliko sati ostavljeno kako bi u Tbilisi mogli doći latvijski predsjednik Adamkas i američki izaslanici koji pokušavaju naći diplomatsko rješenje.

Ruska televizija je u ranim popodnevnim satima  objavila snimke kolone ruskih tenkova kako prelaze granicu Južne Osetije, nad kojom gruzijske snage od jutros pokušavaju preuzeti nadzor.

Ruski mediji su upravo citirali pukovnika Igora Konašenkova, pomoćnika načelnika stožera ruske kopnene vojske, koji tvrdi da su se postrojbe 58. armije ušle u južnoosetijski glavni grad Chinvaliju te da tamo vode borbe s gruzijskim snagama.

Prije toga su gruzijski izvori objavili kako su ruske snage počele vršiti napade na gruzijske ciljeve ne samo u Južnoj Osetiji, nego i u drugim dijelovima te kavkaske države.

"Agresija nezamisliva u 21. stoljeću"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vijest o tome da ruske snage prelaze gruzijsku granicu,  gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je dao kratki intervju CNN-u rekavši kako se njegova zemlja nalazi u istom položaju u kakvom se našao Afganistan 1979. godine kada je tu državu okupirao Sovjetski Savez.

Saakašvili je rekao da ruski tenkovi na gruzijskom tlu i ruski zrakoplovi u gruzijskom zračnom prostoru "usred bijela dana" predstavljaju povredu gruzijskog suvereniteta. Taj je postupak nazvao "agresijom" i rekao da će se "Gruzija od nje obraniti". Također je rekao kako su gruzijske protuzračne snage danas oborile dva ruska zrakoplova.

Gruzijska ministrica vanjskih poslova Ekaterine Tkekelašvili je ruski postupak nazvala "agresijom na suverenu i samostalnu državu" koja je "donedavno bila nezamisliva u 21. stoljeću".

Prije toga je Gruzija objavila trosatno primirje kako bi "omogućila civilima" da se povuku iz Chinvalija i drugih "zona sukoba", a potom ultimatum od  tri sata "svim južnoosetijskim snagama da se predaju".

Tri ruska zrakoplova u jutarnjim sata su ušla u zračni prostor Gruzije, nakon čega su bombardirali dvije lokacije južno od odcjepljenje gruzijske oblasti Južne Osetije. Tamo se danas vode intenzivne borbe između gruzijske vojske i osteskih separatista, priopćilo je gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Glasnogovornik ministarstva Šota Utijašvili istaknuo je kako su dva ruska zrakoplova bacila bombe na policijsku postaju nedaleko od grada Kareli, dok je treći napao okolicu grada Gorija. Tamo su noćas bile stacionirane gruzijske snage, koje su pripremale napad na osetske separatiste. Koliko je za sada poznato, u Kareliju je poginulo nekoliko civila.

Rusi tvrde da je u gruzijskih ofenzivi ubijeno 10 njihovih "mirovnjaka"

Samu rusku akciju najavio je ruski premijer Vladimir Putin kazavši da Rusija neće mirno gledati gruzijsku agresiju na Južnu Osetiju.

Rusko Ministarstvo obrane je upravo objavilo da je u jutrošnjem, odnosno današnjem topničkom napadu na Chinvali poginulo 10, a ranjeno 30 pripadnika ruskih mirovnih snaga. Ruske snage koje su prešle granicu su upućene s "ciljem da pojačaju pripadnike mirovnog kontingenta".

TV-postaja Kanal 1 je, "pozivajući se na izjave očevidaca", navodi kako su gruzijske snage počele povlačiti, ali o tome nema još potvrde.

Ured za informiranje Južne Osetije priopćio je da je na grad nasrnula gruzijska kopnena vojska i da gore desetine zgrada i kuća, uključujući zgrade parlamenta i vlade. Oseti pozivaju međunarodnu zajednicu da poduzme potrebne mjere kako bi se zaštitila njihova opstojnost, jer je Gruzija odlučila izvršiti genocid.

Izvješća ruskih medijskih kuća su navodila kako su gruzijske snage - koje, prema procjenama, broje oko 2000 ljudi - uspjele prodrijeti u južni dio Chinvalija, ali da dio grada još uvijek drže južnoosetijske snage. Grad je pretrpio ogromna razaranja, a tek je kratko zatišje omogućilo građanima da izađu iz svojih, uglavnom razrušenih domova. U gradu trenutno nema ni vode ni struje ni telefonskih veza.

D.A/Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara