Gruzijski predsjednik optužio Rusiju da stoji iza oporbenih prosvjeda

GRUZIJSKI predsjednik Mihail Saakašvili se u intervjuu prvi put javno očitovao o oporbenim prosvjedima - najvećim od "Revolucije ruža" 2003. godine - prilikom kojih su na desetine tisuća Gruzijaca na ulicama Tbilisija tražili njegovu ostavku.

Saakašvili, čiji se režim smatra najvjernijim saveznikom SAD-a i EU na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, odlučno je odbacio zahtjeve prosvjednika, uključujući i onaj da se parlamentarni izbori održe sada, a ne zajedno s predsjedničkim izborima u jesen 2008. godine.

Saakašvili je rekao kako prosvjednici imaju "demokratsko pravo izraziti svoje mišljenje", ali kako je on uvjeren da postoji velika povezanost između događaja na ulicama Tbilisija kao i izbora na Kosovu, izbora u Rusiji, te izbora u Abhaziji - odmetnutoj gruzijskoj pokrajini koja već više od desetljeća djeluje kao de facto samostalna, ali međunarodno nepriznata država.

Osim Abhazije, od Gruzije je u krvavom ratu de facto otcijepljena i Južna Osetija, a obje regije uživaju rusku podršku. Zbog toga je Saakašvili od svog dolaska na vlast u "Revoluciji ruža" sve češće spominjao mogućnost reintegriranja tih područja u Gruziju vojnim putem, čak i po cijenu otvorenog oružanog sukoba s Rusijom. Gruzijska vlada je zabrinuta i zbog toga što bi priznanje nezavisnosti Kosova moglo stvoriti međunarodnopravni presedan na štetu gruzijskog teritorijalnog integriteta, iako SAD i EU zasad čvrsto odbacuju mogućnost da bi Južna Osetija i Abrazija ikada bile međunarodno priznate.

Saakašvili je zbog toga često optuživao Rusiju za miješanje u gruzijske unutarnje poslove. To je slučaj i kod najnovijih prosvjeda za koje drži da su "orkestrirani izvana", odnosno da iza svega stoji "moć oligarha" kojima je cilj destabilizirati Gruziju prije parlamentarnih izbora u Rusiji koji se održavaju 2. prosinca.

D.A.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara