Gruzijski predsjednik raspisao predsjedničke izbore

DAN nakon što je zbog burnih i nasilno ugušenih uličnih prosvjeda u Tbilisiju proglasio izvanredno stanje i zatvorio oporbene TV-postaje, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je objavio kako će u siječnju ipak biti prijevremenih predsjedničkih izbora, što je bio jedan od zahtjeva prosvjednika.

Saakašvili je također najavio kako će izvanredno stanje "uskoro" biti stavljeno van snage.

Gruzijska oporba je taj ustupak proglasila svojom pobjedom te najavila kako će Saakašvili - koja uživa snažnu podršku SAD i EU - na tim izborima biti poražen.

Međutim, gruzijsko državno odvjetništvo je isto tako objavilo kako će oporbenim čelnicima Šalvi Natelašviliju i Cotneu Gamsahurdiji biti suđeno zbog toga što su "zajedno s tri osobe iz ruskog veleposlanstva u Tbilisiju" planirali "državni udar".

Saakašvili, koji je na vlast došao 2003. godine uz pomoć uličnih prosvjeda poznatih kao "Revolucija ruža", ruske tajne službe optužuje da su organizirali prosvjede na kojima se okupilo na desetine tisuća ljudi. Zbog toga su iz Tbilisija protjerana tri ruska diplomata, a na što je Rusija odgovorila protjerivanjem trojice gruzijskih diplomata iz Moskve.

Smatra se kako je na Saakašvilijevu odluku o popuštanju prosvjednicima i održavanju izbora najviše utjecaja imala nelagoda koju je brutalni obračun s prosvjednicima i gašenje oporbenih medija izazvala među njegovim zapadnim saveznicima. Tim mjerama je ozbiljno narušen demokratski legitimitet "Revolucije ruža" koja se donedavno u mnogim američkim i europskim krugovima tumačila kao veliki trijumf Zapada. 

Gruzijske vlasti je kritizirao Jaap de Hoop, generalni tajnik NATO-a, rekavši da obračun s oporbom "nije u duhu sjevernoatlantskih vrijednosti", a SAD su pozdravile odluku o ranim izborima pozvavši Saakašvilija da što prije ukine izvanredno stanje.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara