Gruzijski premijer podnio ostavku

JUČERAŠNJE ukidanje izvanrednog stanja u Gruziji je danas zasjenjeno još jednim dramatičnim događajem u toj politički nestabilnoj bivšoj kavkaskoj republici Sovjetskog Saveza.

Naime, premijer Zurab Nogiadeli, koji se od 2005. godine nalazi na čelu gruzijske vlade, podnio je ostavku, citirajući "slabo zdravlje". Predsjednik Mihail Saakašvili ga je odmah zamijenio s 37-godišnjim Ladom Gurgenidzeom, direktorom Narodne banke Gruzije.

Gurgenidze inače uživa reputaciju sposobnog poslovnog čovjeka, koji je, između ostalog potvrdio i kao voditelj gruzijske inačice američkog reality showa "The Apprentice".

Međutim, daleko je važnije to što se, za razliku od svog tehnokratskog prethodnika, daleko zdušnije izjasnio kao pristaša prozapadnog predsjednika Saakašvilija prilikom nasilno ugušenih prosvjeda desetina tisuća oporbenjaka u Tblisiju.

Dok je ukidanje izvanrednog stanja pozdravljeno od strane Saakašvilijevih saveznika iz SAD i EU, oporbu ljuti što Imedi, privatna TV-postaja gdje je bio dozvoljen pristup oporbenim političarima, još uvijek nije počela s radom. Gruzijske vlasti tvrde da je razlog za to istraga koja se vodi protiv njen vlasnika, a također se tvrdi da neće skoro dobiti oduzetu dozvolu za emitiranje. Oporba, pak, najavljuje da će ponovno pokrenuti mase na ulice ukoliko Imedi - čiji su program prekinuli maskirani policijski specijalci - ponovno ne počne s radom.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara