Gubitak Plive 35 milijuna dolara

TIJEKOM 2006. godine, Pliva je ostvarila ukupne prihode od 1,051 milijardi dolara, što je za 120 milijuna dolara manje nego u 2005. godini. Ukupni prihodi od prodaje porasli su na 1,004 milijarde dolara sa 973 milijuna dolara prošle godine. Prihodi generičkog poslovanja porasli su sa 817 milijuna dolara na 913 milijuna dolara, povećavši svoj udio u ukupnim prihodima kompanije na 87 posto.

Na ukupne rezultate bitno su utjecali pad prihoda od rojaliteta iz SAD-a u iznosu od 141 milijuna dolara te izvanredni troškovi preuzimanja i integracije s kompanijom Barr Pharmaceuticals u iznosu od 112 milijuna dolara.

Ukupna dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije, isključujući troškove preuzimanja i integracije, iznosila je 153 milijuna dolara, za razliku od 304 milijuna dolara u 2005., dok je operativna dobit na istoj osnovi iznosila 58 milijuna dolara.  Isključujući troškove preuzimanja i integracije neto dobit iznosila je 77 milijuna dolara, a ako se uključe troškovi preuzimanje i intergracije Pliva bilježi gubitak od 35,19 milijuna kuna.

Operativna dobit generičkog poslovanja, isključujući troškove preuzimanja i integracije, zabilježila je snažan rast od 178% te iznosi 45 milijuna dolara u odnosu na prošlogodišnjih 16 milijuna dolara.

Budući da Barr posjeduje više od 95% Plivinih dionica s pravom glasa, prema hrvatskom zakonu ima pravo poduzeti potrebne radnje za kupnju preostalih dionica. Barr poduzima potrebne korake za kupnju preostalih dionica po očekivanoj cijeni od 820 kuna po dionici, odnosno po istoj cijeni koju je ponudio dioničarima tijekom razdoblja formalne ponude. Očekuje se da će ovaj proces i isplata preostalim dioničarima biti dovršeni u prvoj polovici 2007. godine.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara