Guenter Gras: Bush je prijetnja svjetskome miru

Guenter Gras: Bush je prijetnja svjetskome miru
NJEMAČKI Nobelovac Guenter Grass za njemački list Welt am Sonntag izjavio je kako američkog predsjednika Georgea Busha smatra ´prijetnjom svjetskome miru´.

Autor ´Limenog bubnja´ američkog je presjednika usporedio s likovima iz Shakespearovih djela čija je jedina ambicija pojaviti se pred njihovim očevima, ostarjelim kraljevima na samrtnoj postelji i kazati im: ´Pogledaj, završio sam ono što si ti započeo´.

75-godišnji Gras smatra da Bushovu motivaciju za aktualnu političku situaciju treba tražiti u njegovim ´privatnim i obiteljskim interesima´. ´Opasna kombinacija obiteljskih, ekonomskih i političkih interesa od tog je političara učinila istinsku opasnost´, smatra Grass.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisac također misli da je terorizam posljedica bijesa i mržnje onoga što se naziva Treći svijet u odnosu na bogatstvo zapadnog svijeta. ´Ne bismo smjeli potcijeniti glavni uzrok terorizma, a to je šokantna nejednakost u svijetu.´

Grass poziva na stvaranje ´novog svjetskog poretka, u kojima bi predstavnici razvijenih i manje razvijenih zemalja sjeli za isti stol i i ravnomjerno podijelili tehnologiju i bogatstvo planeta na kojemu žive´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara