Guillen: Sve upitnija vjerodostojnost Clonaida

NEOVISNI američki znanstvenik i novinar Michael Guillen kojega je sekta Clonaid angažirala za nadzor genetskih testova na prvome djetetuklonu,  izvijestio je kako je odlučio suspendirati taj proces, obrazloživši kako postoji mogućnost unaprijed ´razrađene prijevare´ raelijanaca.

Guillen je fizičar i slobodni novinar koji je svojedobno radio na desku za znanost američke TV-mreže ABC. Vodstvo Clonaida zadužilo ga je da odabere neovisne znanstvenike koji bi proveli genetske testove potrebne da bi se dokazalo postojanje prvoga klona.

´Jutros sam odlučio privremeno prekinuti početak provođenja neovisnih testova čija je svrha provjeriti je li novorođenče uistinu klon ili nije. Skupina znanstvenika nije dobila pristup obitelji koja je u vezi s bebom, zbog čega nije moguće dobiti izjavu njezinih članova o tomu je li kloniranje provedeno ili nije´, rekao je Guillen u ponedjeljak novinarima.

´Drugim riječima, još uvijek je sasvim moguće da je vijest Clonaida jedna dobro razrađena prijevara čija je svrha donijeti pokretu raelijanaca publicitet´, rekao je Guillen, dodavši kako je spreman ponovno pokrenuti proces provjere, ali samo ako se unaprijed dogovori siguran pristup obitelji.

Predsjednica Clonaida Brigitte Boisselier 26. prosinca javnost je informirala o rođenju prvog ljudskog klona, djevojčice nazvane Eva, ne potkrijepivši izjavu nikakvim dokazima što je izazvalo opću nevjericu znanstvenika u svijetu.

U subotu je nizozemski ogranak realijanskog pokreta - čiji sljedbenici vjeruju da su život na Zemlju donijeli izvanzemaljci - objavio da je jedna nizozemska lezbijka rodila drugu kloniranu bebu, također djevojčicu.

Uobičajeno je da nova znanstvena postignuća budu potkrijepljena nekom vrstom dokaza i podnesena na provjeru uglednim stručnjacima prije objave rezultata, najčešće u znanstvenim časopisima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No raelijanci su preskočili taj postupak, zauzevši televizijske ekrane i novinske naslovnice u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana - kada obično vlada nestašica vijesti.

´To je sušno novinsko razdoblje. Oni su jako dobro znali što čine´, izjavio je Michael Manganiello, predsjednik Koalicije za napredna medicinska istraživanja, iz SAD.

Bioetičar sa Sveučilišta Pennsylvania Arthur Caplan, ocijenivši kako su članovi Clonaida ´namjerno odabrali Božić´, prigovorio je medijima nekritično prenošenje njihovih tvrdnji o uspješnom kloniranju čovjeka.

Po Caplanovu mišljenju mediji ne bi trebali prenositi njihovu priču ´sve dok ne pokažu bebu ili roditelje ili DNK testove, ili neke vjerodostojne svjedoke´ bez obzira na njihovu ´televizičnost´ i njihove ´odore iz Zvjezdanih staza´.

Dr. Robert Lanza, medicinski direktor tvrtke Advanced Cell Technology iz Massachusettsa smatra da je lako ponuditi dokaze za tvrdnje o kloniranju, kada bi ih bilo.

´Oni tvrde da su dovoljno stručni za kloniranje ljudi a nisu kupili ni kućni komplet za testiranje DNK?´, upitao je. ´Uzorke bi mogao uzeti i neki srednjoškolac. To samo dodatno ukazuje na njihov potpuni nedostatak vjerodostojnosti´, rekao je Lanza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara