Guverner NB Srbije najavio za sutra dokaze o korupciji u vladi

GUVERNER Narodne banke Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u srijedu da će njegova stranka G17 plus u četvrtak tužiteljstvu i javnosti predočiti dokumente koji, kako je rekao, "neoborivo dokazuju korupciju u vrhu vlade Srbije".

"Mi smo nedavno, kao stranka, dobili te dokumente koje ćemo u četvrtak dostaviti Državnom odvjetništvu zbog sumnje da je najviši vrh vlade umiješan u korupciju", kazao je Radiju B92 guverner Dinkić, kojega je - nakon što je prije nekoliko dana teško optužio vladu Srbije za korupciju - zamjenik okružnog javnog tužitelja u Beogradu Dragoljub Stanković pozvao da tužiteljstvu dostavi dokumente.

Povod za sukob guvernera i vlade, posebno ministra financija Božidara Đelića, jest prijedlog zakona o Narodnoj banci Srbije koji je Vlada uputila u parlament po hitnom postupku, o kojem bi zastupnici tijekom dana trebali početi raspravu. Guverner Dinkić, kao i njegova stranka G17 plus, optužio je srbijansku vladu da želi uništiti samostalnost NBS, te tu instituciju podvrgnuti svojoj kontroli, a ministar financija Božidar Đelić uzvratio je optužbama da je Dinkić "samoinicijativno odlučio da odbije zahtjev Vlade za kratkoročni kredit kojim bi bilo premošćeno kašnjenje kredita Svjetske banke, uz suglasnost MMF-a", zbog čega kasne socijalna davanja, poput dječjih dodataka, građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema Prijedlogu zakona, guvernera NBS birat će Skupština Srbije na prijedlog skupštinskog odbora nadležnog za financije, što bi trebalo biti prijelazno rješenje do usvajanja novog ustava Srbije, predviđenog za početak iduće godine.

Tom se rješenju, tvrdi u srijedu novosadski "Dnevnik" pozivajući se na svoje izvore, protivi Međunarodni monetarni fond (MMF) koji ocjenjuje da guvernera NBS treba predlagati predsjednik države ili vlada, a birati parlament. Također, list tvrdi da se MMF protivi i povećanju limita (s pet na deset posto) do kojega se država može zaduživati kod središnje banke, budući da "to nije dobar put za pokrivanje proračunskih rupa, jer može utjecati na rast inflacije", navodi "Dnevnik".

(Hina) ttag sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara