GUY VERHOFSTADT FAVORIT ZA PREDSJEDNIKA EUROPSKE KOMISIJE

Belgijski premijer Guy Verhofstadt postao je favorit za novog predsjednika Europske komisije nakon što je Velika Britanija dala naslutiti da će ga podržati u zamjenu za ustupke u ustavu EU, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Načelan dogovor europski čelnici postigli su u privatnim kontaktima na marginama nedjeljnog obilježavanja 60. obljetnice Dana D u Normandiji.

Britanska vlada glasine nije željela komentirati, no potvrdila je da će se čelnici Britanije, Francuske i Njemačke sastati na marginama ovotjednog summita G-8 kako bi razmotrili ključna pitanja o kojima će se raspravljati na summitu EU idući tjedan.

Britanija je dosad odbijala podržati Verhofstadta zbog njegovih federalističkih stajališta o europskoj integraciji, protivljenju ratu u Iraku i organiziranja summita zemalja protivnica rata - Francuske, Njemačke, Belgije i Luksemburga - prošle godine na kojemu je razmatrana ideja o neovisnoj europskoj obrani.

Cijena britanskog popuštanja navodno je, kako tvrde izvori, prihvaćanje svih primjedbi Londona na europski ustav.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija traži zadržavanje veta u odlučivanju o ključnim pitanjima kao što su porezna, socijalna, vanjska i obrambena politika te pravosuđe, u kojima mnoge države žele uvesti glasovanje kvalificiranom većinom.

Kompromisom bi Njemačka dobila potpredsjednika Europske komisije sa širokim ovlastima na području gospodarstva i industrije. Dužnost bi trebala pripasti dosadašnjem povjereniku za proširenje Guenteru Verheugenu. Francuska bi pak u ustavu dobila "socijalnu klauzulu".

Među kandidatima za novog predsjednika Europske komisije su i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, danski premijer Anders Fogh Rasmussen i europski povjerenik za pravosuđe i unutrašnje poslove Antonio Vitorino.

(Hina) xzt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara