Haag odobrio: Srebreničani mogu tužiti UN

OBITELJI 8 tisuća žrtava srebreničkog masakra dobili su prvu bitku u pravnom ratu protiv Nizozemske i Ujedinjenih naroda, optužujući ih da su dozvolili ubojstvo nekoliko tisuća Muslimana, objavio je danas njihov odvjetnik.

Okružni sud u Haagu odlučio je prihvatiti ovu tužbu, odbijajući argument da se ovaj slučaj treba odbaciti zbog pravnog imuniteta na koji se poziva UN i koji je rekao da neće sudjelovati u postupku, piše Washington Post. Ovim je Sud napravio presedan i obvezao UN  da sudjeluje u postupku, što će biti prvi put u povijesti.

Odvjetnik Marco Gerritsen, koji predstavlja obitelji žrtava, rekao je danas da je sud prihvatio njegov argument da UN-u ne može automatski biti dodijeljen imunitet.

"UN-ova zadaća je sprječavanje genocida. Zahtjev za imunitetom u slučaju genocida, kao što je srebrenička drama, nije u skladu s UN-ovim ciljevima i međunarodnim obvezama," izjavio je Gerritsen.

"Majke Srebrenice" u srpnju ove godine podnijele su tužbu na okružnom sudu u Haagu protiv Nizozemske i UN-a, tvrdeći da su Nizozemci krivi za masakr od 11. srpnja 1995.  jer su odbili pružiti zračnu potporu njihovim vlastitim trupama koje su branile Srebrenicu.

Nizozemski vojnici naoružani lakim naoružanjem bili su prisiljeni prepustiti srebreničku enklavu snagama bosanskih Srba koje su potom počinile masakr nad Muslimanskim muškarcima i dečkima koji su se pouzdali u zaštitu UN-a.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara