Haag vodio istragu protiv Izetbegovića

Haag vodio istragu protiv Izetbegovića

BIVŠI predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović bio je pod istragom Tužiteljstva Haškog suda (ICTY) sve do svoje smrti, izjavila je u srijedu glasnogovornica Tužiteljstva.

"Izetbegović je bio jedan od osumnjičenih koji su bili pod istragom. Činjenica da je umro znači da je istraga prekinuta", rekla je glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann na konferenciji za novinare u Haagu.

Ona nije navela motive zbog kojih je protiv Izetbegovića provođena istraga.

Alija Izetbegović, bošnjački član tročlanog Predsjedništva BiH 90-ih godina i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) umro je u nedjelju 19. listopada u Sarajevu.


Pokopan Alija Izetbegović, na pogrebu više od 100,000 štovatelja

Alija Izetbegović pokopan je u srijedu u Sarajevu, a u njegovu posljednjem ispraćaju sudjelovalo je više od stotinu tisuća ljudi.

Unatoč jakoj kiši koja je padala cijelog dana, veliki broj Izetbegovićevih štovatelja već od ranih jutarnjih sati okupio se na središnjem trgu ispred Parlamenta BiH te na glavnim gradskim prometnicama kuda je prolazila kolona s posmrtnim ostacima na putu prema groblju Kovači u starom dijelu Sarajeva.Na tom groblju, u čijem amfiteatru od danas počiva prvi predsjednik neovisne BiH, Izetbegović je pokopan po osobnoj želji jer tamo leže stotine pripadnika Armije BiH poginulih tijekom borbi za obranu Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom oproštajnom govoru visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown je kazao kako je Izetbegović hrabro predvodio svoj narod i pobijedio u ratu u kojemu je mnogima bio cilj njegovo uništenje. Alija Izetbegović, kazao je Ashdown, pravi je otac svog naroda koji je učinio sve kako bi osigurao opstanak moderne države BiH nadahnjujući pri tom sve da se rukovode načelima razumijevanja i tolerancije. "Njegov je život bio ispunjen hrabrošću i odživljen je do kraja", kazao je Ashdown.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić oprostio se od Izetbegovića riječima kako je on bio nedvojbena povijesna ličnost, veliki državnik, istinski demokrat i, prije svega, veliki čovjek.

Spletom povijesnih okolnosti, kazao je Tihić, Izetbegović se našao u društvu netolerantnih i bezobzirnih ljudi i unatoč svojim zalaganjima da se izbjegne rat, u takvom okruženju nije imao nikakve šanse.

Tihić je istaknuo kako se "kreatori velikodržavnih projekata" nikada nisu prestali dogovarati o podjeli BiH pa je u takvom okružju borba za očuvanje cjelovitosti zemlje i opstanak bošnjačkog naroda postala imperativom Izetbegovićeva političkog djelovanja.

I u teškim okolnostima Izetbegović je, po Tihićevim riječima, ostao dosljednim protivnikom bilo kakvih zločina a to je pokazao i spremnošću da se 1993. godine obračuna sa zločincima i kriminalcima u opkoljenom Sarajevu.

Muslimani pod Izetbegovićevim vodstvom, kazao je Tihić, i u najtežim vremenima bili su lijep primjer islama u Europi a pokojnom predsjedniku satisfakcija može biti što su njegovi protivnici danas uglavnom u Den Haagu gdje im se sudi za počinjene zločine ili se pak skrivaju po bosanskim i inim gudurama.

Vjerski dio ceremonije pokopa Alije Izetbegovića predvodio je poglavar islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić. On je istaknuo kako je pokojni predsjednik bio pravi sin Bosne koji je u toleranciji i zajedništvu nalazio smisao svog života.

Posljednjem ispraćaju Alije Izetbegovića, prema informacijama iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, nazočila su posebna izaslanstva desetak država, uglavnom na razini zamjenika ministara ili parlamentarnih zastupnika.

Hrvatsko izaslanstvo činili su savjetnik predsjednika Stjepana Mesića Esad Prohić i dopredsjednik vlade Ante Simonić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara