Haag želi pomoći Miloševiću

Haag želi pomoći Miloševiću
RASPRAVNO vijeće ICTY-a koje sudi bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću preporučilo je širenje uloge "prijatelja suda" kako bi oni pružali veću pomoć optuženom u iznošenju obrane, zbog njegovog pogoršanog zdravlja i u interesu poštenog suđenja, objavio je u srijedu Haški sud.

Raspravno vijeće izdalo je 6. listopada "Nalog s daljnjim uputama za prijatelje suda (amici curiae)" u kojem preporuča širenje uloge "amicusa" zbog opetovanih zdravstvenih kriza optuženog i ocjenjuje "poželjnim" da mu oni pruže veću pomoć, objavio je glasnogovornik ICTY-a Jima Landale na tjednoj konferenciji za novinare.

"Vijeće smatra kako je poželjno i u interesu osiguranja poštenog suđenja u razumnom vremenu, da se uloga prijatelja suda proširi uzimajući u obzir ponavljanje zdravstvenih tegoba optuženog od 18. ožujka 2002. i zbog poželjnosti da prijatelji suda pruže optuženom veću pomoć", navodi se u odluci.

Raspravno vijeće ovlastilo je "amicuse" da prihvate takve zahtjeve ako ih optuženi postavi i da općenito djeluju na zaštiti budućih interesa njegove obrane.

Milošević se u postupku brani sam i odbija imenovanje branitelja, pa je ICTY imenovao dvojicu "amicusa" kako bi vodili računa o zaštiti njegovih procesnih prava i jamčili pošteno suđenje.

Po riječima jednog od njih, Britanca Stevena Kaya, Milošević je njihovu pomoć već ranije "vrlo uljudno" odbio, na što ima pravo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajnje obzirna preporuka Vijeća da se Miloševiću osigura veća pomoć kod iznošenje obrane, odražava zahtjevnu poziciju u kojoj se našlo Vijeće suočeno s izazovom koje pogoršano zdravlje optuženog predstavlja za dovršetak procesa u dogledno vrijeme.

Na preporuku kardiologa, proces se u nastavku odvija u ritmu tri dana suđenja tjedno uz četiri dana odmora, što je kraj dokaznog postupka optužbe već odgodilo za najmanje mjesec dana, do kraja prosinca ove godine.

Nakon toga treba uslijediti tromjesečna stanka za pripremu obrane, pa nastavak suđenja uz zahtjev da se Miloševiću odobri isto vrijeme kao i optužbi, odnosno dvije godine, što znači do travnja 2006. i to bez preračunavanja petodnevnog radnog tjedna u trodnevni.

Tužiteljstvo je zatražilo od Vijeća niz mjera za osiguranje učinkovitosti suđenja u novim okolnostima, kao što je snimanje iskaza svjedoka kad optuženi nije u sudnici, snimanje iskaza danog tužitelju i postavljanje jednog od "amicusa" za branitelja.

Vijeće je prvi prijedlog odbacilo, dok druge još razmatra.

Bivši jugoslavenski predsjednik optužen je po 66 točaka za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, a taj glavni proces ICTY-a traje od 12. veljače 2002.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara