Ha´aretz: Visoki vatikanski dužnosnik pomagao ustašama u bijegu

SVJEDOČENJE bivšeg američkog obavještajnog agenta Williama Gowena pred sudom u San Franciscu prošlog mjeseca povezalo je zamjenika vatikanskog državnog tajnika Giovannija Battista Montinija, koji je kasnije postao papa Pavle VI, s pranjem ukradene židovske i druge imovine, te je otkrilo njegovu navodnu ulogu u pomaganju u bijegu hrvatskim ustaškim zločincima, među kojima je bio i ustaški poglavnik Ante Pavelić, piše u nedjelju izraelski list Haaretz.

Opširni članak objavljen u Haaretzu temelji se na prošlomjesečnom svjedočenju Williama Gowena, bivšeg američkog obavještajca pred saveznim sudom u San Franciscu, koje prema navodima lista sadrži "povijesne i političke bombe".

Na sudu u San Franciscu od 1999. vodi se postupak protiv Vatikanske banke, Franjevaca, ustaša i Nacionalne banke Švicarske. Tužbu su predale obitelji žrtava i različitih organizacija koje zajedno predstavljaju 300.000 žrtava Drugog svjetskog rata a traže povrat imovine i odštetu.

Gowenovo svjedočanstvo "povezuje Giovannija Battista Montinija, koji je kasnije postao papa Pavao VI s krađom imovine Židova, Srba, Rusa, Ukrajinaca i Roma tijekom Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji", piše Haaretz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Montini je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio zamjenik vatikanskog državnog tajnika, a bio je "uključen u skrivanje i pomaganje u bijegu hrvatskim ratnim zločincima, poput ustaškog poglavnika Ante Pavelića", što je bio dio široke mreže poznate pod nazivom "štakorska veza", piše list.

Prema Gowenu, Montini, koji je 1964. postao prvi papa koji je posjetio Izrael, bio je uključen u pružanju pomoći Vatikana ustašama. Monitini je 1963. izabran za papu.

Prema tajnim dokumentima uvedenim u sudski postupak, Paveliću su u bijegu pomagale i britanske i američke obavještajne službe. Britanci su Paveliću pomogli da s 10 kamiona opljačkane imovine pobjegne u Austriju.

Ustaše su opljačkano blago dopremile u Rim i predale ga u ruke hrvatskog veleposlanika u Vatikanu Krunoslava Draganovića, koji je, prema izraelskom listu, sakrio Pavelića i njegove pomoćnike u vatikanske institucije i sigurne kuće.

Američka vojna obavještajna služba, prema Gowenu, je 1947. locirala Pavelićevo skrovište, ali je prema tajnim dokumentima koje je Gowen napisao u lipnju 1947., a koji su predani sudu u San Franciscu, Gowenova jedinica dobila naredbu: "Ne dirajte" Pavelića. Gowen je, prema Haaretzu, pred sudom kazao da je tu naredbu dobio od američkog veleposlanstva.

U dokumentima označenim kao "državna tajna", Pavelić je dobio zaštitu Vatikana, te je iz Italije "štakorskom vezom" prebačen u Argentinu.

Ključna osoba bila je Draganović, koji je Paveliću i drugim ustaškim dužnosnicima izdao krvotvorene dokumente.

"Osobno sam ispitao Draganovića - koji mi je rekao da on odgovara Montiniju", istaknuo je Gowen, koji je na kraju Drugog svjetskog rata bio poseban agent američke kontra-obavještajne službe čiji je zadatak bio pronalaženje fašističkih, nacističkih i drugih ratnih zločinaca te njihovih suradnika, uključujući i ustaše.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara