Hagena zasad nema rješenje za osiguranike drugog stupa bez uvjeta za mirovinu

Agencija za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja (Hagena) zasad nema rješenje kako isplatiti mirovinu iz drugog stupa osiguraniku koji nije stekao uvjete za mirovinu u prvom stupu, no ističe da je mirovina iz drugog stupa neotuđiva osobna imovina.

Po Zakonu o mirovinskom osiguranju, novac iz drugog mirovinskog stupa ne može se podići ako osiguranik nije stekao uvjete za mirovinu prema prvom stupu, a to je najmanje 15 godina radnog staža.

Tako, primjerice, osoba koja ima 14 godina radnog staža i uplaćivala je sredstva u drugi mirovinski stup ne može primati mirovinu iz drugog mirovinskog stupa, već taj novac ostaje u obveznom mirovinskom fondu i mogu ga podići tek nasljednici nakon njezine smrti.

Prema zakonu, pravo na starosnu mirovinu stječe osiguranik kada navrši 65 godina (muškarac) odnosno 60 (žena) godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža, a na prijevremenu starosnu mirovinu kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža (muškarac), odnosno 55 godina života i 30 godina mirovinskog staža (žena).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica Hagene Kristina Martinović ističe da je novac u drugom mirovinskom stupu osobna imovina svakog osiguranika, pa bi se kao takva trebala tretirati zakonskim propisima.

Hagena je uputila dopis Ministarstvu rada i socijalne skrbi i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u kojem traži objašnjenje i rješavanje toga problema, no dosad nije dobila povratnu informaciju, rekla je Martinović.

Hagena predlaže da se priznavanje prava na sredstva iz drugog stupa omogući promjenama u Zakonu o vlasništvu, odnosno vlasničko-pravnog režima, dodala je Martinović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara